Antropoloog wil lichaam Shakespeare opgraven

Gebruikte Shakespeare drugs? En waaraan is hij overleden? Een antropoloog wil de schrijver opgraven om die vragen te beantwoorden.

De antropoloog Francis Thackeray heeft inmiddels officieel toestemming gevraagd aan de kerk van Engeland om het graf van Shakespeare te openen. Hij hoopt zo meer te weten te komen over de gezondheid en dood van de schrijver.

Drugs
Maar er is nog een prangende vraag die de antropoloog beantwoord wil zien: gebruikte Shakespeare drugs? Het lijkt een gekke vraag, maar dat is het niet. In 2001 werden in de tuin van Shakespeare restanten van een pijp gevonden. Op die pijp waren weer resten van marihuana te vinden. In de tijd van Shakespeare werd er volop cannabis geteeld: het werd gebruikt om touwen en textiel te maken. Aan de hand van haar of nagels moet vast te stellen zijn of Shakespeare drugs gebruikte en mogelijk zijn grootste werken onder invloed schreef.

WIST U DAT…

…vorig jaar het hoofd van Shakespeare is gereconstrueerd?

Vloek
Shakespeare moet geweten hebben dat iemand vroeg of laat zijn graf zou willen openen. Hij wijdde er daarom een tekst aan op het graf: “Blessed be the man that spares these stones. And cursed be he who moves my bones.

Reconstructie
Toch is Thackeray niet bang voor die vervloeking. “We willen geen botten verplaatsen.” Met behulp van lasers worden de lichamen in het graf bestudeerd. Het gaat waarschijnlijk om drie lichamen: dat van Shakespeare, zijn vrouw en dochter. Met behulp van de botten kan het uiterlijk van de overledenen worden gereconstrueerd en mogelijk kan zo ook de identiteit worden vastgesteld.

Of Thackeray toestemming krijgt om het lichaam van Shakespeare te bestuderen, is onduidelijk. Ook is twijfelachtig of een eventueel onderzoek zoveel op gaat leveren. Zo is de doodsoorzaak waarschijnlijk lastig vast te stellen, tenzij de ziekte die leidde tot de dood van de schrijver ook in de botten terug te zien is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd