Antiverouderingscreme werkt echt

Een antiverouderingscreme is net zo effectief als medicijnen in de strijd tegen rimpels. Dit blijkt uit een onderzoek van het bedrijf Procter & Gamble. Het bedrijf kreeg hulp van de universiteit van Manchester om het onderzoek vorm te geven. Proefpersonen werden minimaal acht weken in de gaten gehouden. De ene helft gebruikte Olay Pro-x, de andere helft het medicijn tretinoïne (oftewel Retin-A).

Dit is niet de eerste keer dat een cosmeticabedrijf de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek over huidproducten bekendmaakt. In 2007 vergeleek het bedrijf Boots de ‘Protect and Perfect’-lotion met Retin-A. Uit dit onderzoek bleek dat beide producten huidschade door de zon verminderden.

Uit het nieuwe onderzoek van Procter & Gamble blijkt dat personen die Olay Pro-x gebruikten na acht weken meer verbeteringen vertoonden op het gebied van rimpels dan Retin-A-gebruikers. Sommige vrijwilligers werden nog zestien weken gevolgd. Na deze periode was het verschil tussen de antiverouderingscreme en het medicijn minimaal. Beide middelen bleken effectief te zijn.

Retin-A heeft enkele bijwerkingen ten opzichte van cosmetische antiverouderingscremes. Zo kan er irritatie van de huid optreden. Ook is het mogelijk dat er lichte of donkere vlekken op de huid ontstaan.

“Ik ben blij dat iemand eindelijk een echt onderzoek heeft gedaan volgens een wetenschappelijke methode”, vertelt Richard Weller, dermatoloog van de universiteit van Edinburgh. “Ik hoop dat het publiek deze harde data accepteert en naar aanleiding daarvan beslissingen maakt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd