Antistof kan wel iets bewerkstelligen in kankercel

Wetenschappers tonen voor het eerst aan dat antistoffen ook stofjes in kankercellen kunnen aanpakken.

Medicijnen tegen kanker vallen nu nog proteïnen op het oppervlak van kankercellen aan. Eigenlijk zijn er nooit medicijnen ontwikkeld die bedoeld zijn om proteïnen in de kankercel aan te vallen. Simpelweg omdat wetenschappers altijd dachten dat de antistofjes die zich aan de boosdoener moeten binden nooit in een kankercel terecht kunnen komen. De antistoffen zouden te groot zijn om door het membraan te kruipen.

Experiment
Een nieuw onderzoek laat echter iets anders zien. Wetenschappers injecteerden muizen met kankercellen zodat de dieren tumoren gingen vormen. Twee dagen daarna kregen de muizen hun eerste injectie met antistofjes die zich moesten binden aan enkele proteïnes in de kankercel. Deze injectie werd regelmatig herhaald: de muizen kregen twee keer per week een injectie met antistofjes. Na zeventien dagen keken de onderzoekers hoe het met de tumoren was. Ze ontdekten dat de muizen die antistofjes hadden ontvangen minder snel gewicht verloren en minder uitzaaiingen hadden.

WIST U DAT…

Als een vaccin
In een tweede experiment kregen de muizen eerst proteïnen die in kankercellen voorkomen ingespoten en daarna pas de kankercellen. En weer was het raak. Het immuunsysteem had zich al gewapend tegen de proteïnen en kon de aanval op de tumoren direct starten. De verspreiding van kanker werd erdoor vertraagd en de muizen leefden soms tot wel 20 procent langer.

Hoe?
Het is onduidelijk hoe de antistoffen de kankercellen aanpakken. Het zou kunnen dat de antistoffen de kankercel echt binnendringen. Een andere optie is dat de proteïnen op wat voor manier dan ook naar het oppervlak van de kankercel worden gebracht en daar door antistoffen kunnen worden aangepakt. Eén ding staat vast: antistoffen kunnen interne proteïnen aanpakken.

Het onderzoek is hoopgevend en kan leiden tot nieuwe en betere behandelingen. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Science Translational Medicine.

Bronmateriaal

"Antibodies Target Cancer's Insides" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ke Guo et al., Science Translational Medicine, 3 (7 September 2011) (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd