‘Antioxidanten maken CT-scan veiliger’

Wie een CT-scan moet ondergaan, doet er wellicht goed aan om van tevoren antioxidanten tot zich te nemen. Deze beperken de schade die de straling aanbrengt flink, zo blijkt.

CT-scans, röntgenstralen en mammogrammen: het zijn nuttige informatiebronnen met bijwerkingen. Zo worden de scans geassocieerd met onder meer een verhoogd risico op kanker. Zeker als patiënten een combinatie van scans ondergaan.

Vrije radicalen
De straling botst met watermoleculen en vormt zo vrije radicalen: stofjes die delen van cellen – waaronder het DNA – kunnen beschadigen. Nieuw onderzoek toont nu echter aan dat er stofjes zijn die ons lichaam tegen deze straling kunnen beperken. Het gaat om antioxidanten: stofjes die onder meer in fruit, groente en noten zitten.

WIST U DAT…

Vijftig procent
Door de juiste combinatie van antioxidanten kan de schade aan lichaamscellen met wel vijftig procent verminderd worden, zo toonden wetenschappers van de universiteit van Toronto tijdens een experiment met twee patiënten aan. De onderzoekers gebruikten een combinatie van antioxidanten die snel door het lichaam werden opgenomen.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepresenteerd. Nader onderzoek is noodzakelijk. Zeker omdat dit een zeer kleinschalige studie was.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd