Antioxidant in zeewier biedt mogelijk hoop voor parkinsonpatiënten

Een team van onderzoekers aan de Osaka Metropolitan University heeft mogelijk een nieuwe methode gevonden om parkinson te voorkomen, en de oplossing komt uit een verrassende richting: zeewier.

Parkinson, een aandoening die gekenmerkt wordt door het geleidelijke verlies van zenuwcellen, neemt wereldwijd toe door de vergrijzing van de bevolking. De ziekte veroorzaakt zowel motorische als cognitieve problemen, die de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk verminderen. Wereldwijd lijden zo’n 7 miljoen mensen aan parkinson, maar er wordt verwacht dat het aantal tegen 2040 kan stijgen tot wel 17 miljoen. Er zijn weliswaar medicijnen beschikbaar die de symptomen kunnen verlichten, maar de ziekte is niet te voorkomen en er is ook nog geen geneesmiddel.

Antioxidanten uit zeewier
Een studie aan de Osaka Metropolitan University biedt nu echter wel hoop op een preventieve behandeling. In het onderzoek werd gekeken naar de beschermende werking van bepaalde stoffen uit de zeewiersoort Ecklonia cava, specifiek polyfenolen genaamd florotannines. Deze stoffen bevatten antioxidanten die helpen om cellen te beschermen tegen schade. De onderzoekers testten hoe goed deze stoffen de zenuwcellen kunnen beschermen in menselijke kweekcellen en muizenmodellen die parkinson nabootsen.

Menselijke cellen en muizenmodellen
De wetenschappers gebruikten daarvoor menselijke SH-SY5Y-kweekcellen. Die worden vaak gebruikt in wetenschappelijk onderzoek om te bestuderen hoe zenuwcellen reageren op verschillende behandelingen of om te onderzoeken hoe neurodegeneratieve aandoeningen zoals parkinson werken. Ook werden muizenmodellen gebruikt die parkinson-symptomen nabootsen, voornamelijk door behandeling met rotenon, een stof die zenuwcellen beschadigt op een manier die vergelijkbaar is met parkinson.

Beschermend effect
Tijdens de studie ontdekten de onderzoekers dat de antioxidanten uit Ecklonia cava in zowel de kweekcellen als de muizenmodellen de activiteit van een bepaald eiwit, Nrf2, stimuleerden. Dit eiwit helpt het lichaam om schadelijke stoffen aan te pakken en cellen te beschermen. De antioxidanten bevorderden ook de werking van een belangrijk beschermend enzym, genaamd NAD(P)H-quinone-oxidoreductase-1. Dit enzym speelt een rol bij het bestrijden van oxidatieve stress en het beschermen van cellen tegen schade. Aangezien parkinson gepaard gaat met oxidatieve schade aan zenuwcellen, kunnen deze beschermende effecten bijdragen aan het voorkomen of vertragen van de ziekte.

Niet enkel preventief effect
Daarnaast verbeterden de antioxidanten de motorische functies van muizen wier zenuwcellen door rotenon beschadigd waren. Ze herstelden ook de functie van de darmen en de structuur van het darmweefsel. Bovendien verhoogden ze de hoeveelheid van een belangrijk eiwit in de hersenen, tyrosinehydroxylase. Dit eiwit speelt een cruciale rol bij de productie van dopamine, een chemische stof die essentieel is voor het reguleren van beweging en coördinatie. Bij mensen met parkinson verdwijnen de zenuwcellen die dopamine aanmaken, wat leidt tot de typische motorische problemen zoals bevingen, stijfheid en moeilijkheden met bewegen.

Meer onderzoek nodig
De bevindingen zijn veelbelovend: florotannines uit Ecklonia cava kunnen een potentiële preventieve behandeling zijn voor parkinson. Toch is er nog wat werk aan de winkel, erkennen de onderzoekers. “Verdere studies zijn nodig om de gedetailleerde werkingsmechanismen van Ecklonia cava-polyfenolen duidelijk te krijgen in zowel in vitro- als in vivo-systemen om de praktische toepassing ervan te vergemakkelijken”, luidt het in de conclusie van het onderzoek

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd