Antigif tegen botox gevonden

botox

Iedereen kent het: botox, met een mooi woord ook wel botulinetoxine genoemd. In zeer kleine hoeveelheden wordt het spul gebruikt tegen rimpels. Wat velen niet weten is dat de stof tot de giftigste stoffen ter wereld behoort. Onderzoekers hebben nu een stof ontwikkeld die zenuwcellen beschermt tegen dit zeer giftige botulinetoxine. Het antigif beschermt de mens niet alleen tegen botulisme, maar ook tegen eventuele gifaanvallen.

Voor zover de wetenschap bekend is, behoort botulinetoxine dus tot de meest giftige stoffen. Ongeveer 15 nanogram (één nanogram is 0,000000001 gram) van de stof is al voldoende om een mens te doden. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen. Het gif veroorzaakt botulisme, een dodelijke ziekte bij vooral vogels.

Tijdens het onderzoek brachten de wetenschappers de chemische structuur van botulinetoxine in kaart. Hieruit ontwikkelden zij een stof die de werking van toxine remt. “Onze stof voorkomt dat de toxine wordt opgenomen in zenuwcellen. Daardoor kan het vervolgens geen schade aanrichten,” aldus Josta Kevenaar, celbioloog aan de Universiteit Utrecht.

Deze beschermende stof is interessant voor meerdere toepassingen. Casper Hoogenraad, hoogleraar Celbiologie aan de Universiteit Utrecht vertelt: “Op basis van onze vinding kan wellicht een antigif worden ontwikkeld om mensen preventief te beschermen tegen het gevaarlijke botulinetoxine. Ook zou onze stof doorontwikkeld kunnen worden om bestaande medische en cosmetische toepassingen van botulinetoxine te verbeteren.” De onderzoeksresultaten verschijnen in het tijdschrift Nature.

Bronmateriaal

"Bescherming gevonden tegen giftigste stof" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door dr. Braun (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd