Anticonceptiepil: langer, maar depressiever leven

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken leven mogelijk langer. Dit blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers, die 46.000 vrouwen veertig jaar volgden. Moet iedere vrouw de pil slikken? Nee, beweren Australische wetenschappers. De pil kan namelijk een verraderlijke, depressieve uitwerking hebben op vrouwen.

“De Britse studie focust zich op de fysieke gezondheid, terwijl het een feit is dat de mentale gezondheid het belangrijkste punt is waarom vrouwen besluiten om te stoppen met de pil”, vertelt professor Jayashri Kulkarni van het Monash Alfred psychiatrisch onderzoekscentrum in Melbourne.

De Britse studie bevestigt dat vrouwen die anticonceptiepillen slikken vaker aan een gewelddadige dood sterven (bijv. zelfmoord) dan niet-slikkende vrouwen.

Maar als een vrouw geen last ondervindt van psychische problemen, is het dan prima om een pil te slikken? In principe kan het geen kwaad, maar wel moeten vrouwen er rekening mee houden dat niet iedereen gebaat is bij de pil. Waarschijnlijk worden voornamelijk vrouwen met mutaties in de genen BRCA 1 en BRCA 2 beschermd door de pil. Vrouwen met deze mutaties hebben een grotere kans op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker.

“Maar misschien zijn er bijwerkingen”, zegt professor John Hopper van de universiteit van Melbourne. “Er zijn tegenwoordig grotere onderzoeken nodig om antwoorden te krijgen op de nieuwe vragen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd