Anti-verouderingspil voor honden op komst?

Kun je geen afscheid nemen van je trouwe viervoeter en wil je zijn leven verlengen? Wellicht kun je jouw hond binnenkort een anti-verouderingspil geven. Wetenschappers beginnen binnenkort een test, waarbij honden een mogelijk levensverlengend geneesmiddel krijgen toegediend.

Het gaat om rapamycin, een immuniteitsonderdrukkend geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt om afstoting na een niertransplantatie tegen te gaan. Het stofje werd ooit ontdekt op Paaseiland en is een bacterieel product.

Rapamycin verlengt het leven van een muis met 13%!

De afgelopen jaren zijn wetenschappers steeds meer testen gaan doen met rapamycin. Met grote gevolgen! Uit klinische testen blijkt dat mannetjesmuizen en vrouwtjesmuizen respectievelijk 9% en 13% langer leven door rapamycin. Muizen die rapamycin krijgen toegediend, zijn minder angstig en depressief. Daarnaast takelt het brein van oude muizen minder snel af.

Nog niet voor mensen
Helaas zal er niet snel een anti-verouderingspil voor mensen op de markt komen. Ten eerste is rapamycin niet meer te patenteren, waardoor veel farmaceutische bedrijven het niet interessant vinden om te investeren in dit geneesmiddel. Daarnaast heeft rapamycin vervelende bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op diabetes.

Wist je dat…

…een mens maximaal 142 jaar oud kan worden? Dit komt omdat telomeren, strengen van DNA, 142 jaar meegaan. Gelukkig werken wetenschappers aan methoden om telomeren ‘alive & kicking’ te houden.

Test met honden
De eerste stap is nu dat rapamycin getest wordt op honden. De wetenschappers melden dat de honden in eerste instantie lage dosissen toegediend krijgen, waardoor er geen verhoogde kans op diabetes zal zijn. Natuurlijk kunnen er wel andere bijwerkingen optreden, maar misschien zijn dit wel bijwerkingen die mensen in de toekomst graag voor lief nemen als dit betekent dat hun leven verlengd kan worden.

De pilot
Binnenkort start het experiment met dertig grote honden, die doorgaans acht tot tien jaar leven. Vijftien honden krijgen het geneesmiddel toegediend wanneer ze zes tot negen jaar oud zijn. Vervolgens worden de dieren drie jaar lang gevolgd. Treden er hartritmestoornissen op? Heeft het medicijn een positieve uitwerking op de gezondheid van de dieren? Vragen die wellicht beantwoord worden.

Grootschalig onderzoek
Nature meldt dat de biologen Matthew Kaeberlein en Daniel Promislov van de universiteit van Washington 200.000 dollar hebben gekregen om de pilot op te zetten. Na het eerste onderzoek volgt waarschijnlijk een grootschalig experiment met honderden honden, waarbij gekeken wordt of rapamycin daadwerkelijk het leven van een hond kan verlengen. Helaas voor hondenbezitters gaan er nog vele jaren overheen voordat zo’n pil daadwerkelijk in de winkel te koop is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd