Angst voor onverslaanbaar antibiotica-resistent enzym

Een onverslaanbaar enzym, dat resistent is tegen vrijwel alle soorten antibiotica, zal zich de komende jaren razendsnel verspreiden. Dit melden Britse wetenschappers. De kans bestaat dat het enzym met de naam New Delhi-Metallo-1 zich gaat hechten aan gevaarlijke ziekten, die vervolgens niet meer te behandelen zijn. In Groot-Brittannië zijn al 37 gevallen vastgesteld.

Het enzym komt vooral voor in landen als India en Pakistan. Toch kan het enzym ook Europeanen besmetten, die bijvoorbeeld een cosmetische behandeling ondergaan in een Aziatische kliniek. De meeste Britse patiënten beweren dat ze onlangs naar India of Pakistan reisden voor een medische behandeling.

“Het NDM-1-probleem kan gaan uitgroeien tot iets groots”, zegt professor David Livermore van het Health Protection Agency. “De kans is groot dat NDM-1 wereldwijd verspreid wordt. Er is geen antibiotica om het enzym tegen te houden. Dit is het einde van de weg.”

Carbapenems
Een bacterie met dit enzym is niet te stoppen. Er worden wel vaker bacteriën gevonden die resistant zijn tegen bepaalde antibiotica, maar dan gebruiken wetenschappers carbapenems. Carbapenems doden bacteriën en zijn zeer effectief. Toch is het enzym NDM-1 daar ook resistant tegen.

Niet te stoppen
Het kan natuurlijk zijn dat er binnenkort nieuwe antibiotica worden ontdekt, maar dan kan het al te laat zijn. Voorlopig liggen er weinig antibiotica op de schappen om het enzym te stoppen. Een bacterie met dit enzym kan uitgroeien tot een ‘superbacterie’.

Nog niet schadelijk
Op dit moment is de aangetroffen bacterie met het enzym niet schadelijk voor mensen, maar dit kan razendsnel veranderen. Even in de gaten houden dus!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd