Angst stinkt: als we bang zijn, stinkt de wereld

stank

Als we angstig zijn, gaat de wereld om ons heen stinken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Neutrale geuren ervaren we wanneer we angstig zijn opeens als stank. Het kan mogelijk mede verklaren hoe angststoornissen ontstaan: wanneer we angstig zijn, gaan we de wereld negatiever zien.

Onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en stelden ze bloot aan geuren. De proefpersonen moesten aangeven wat ze van de geuren vonden: roken ze lekker, vies of neutraal? Vervolgens namen de proefpersonen plaats in een MRI-scan en kregen ze beelden en teksten te zien die gevoelens van angst opriepen. Nadat ze de beelden hadden gezien, stelden de onderzoekers ze opnieuw bloot aan de geuren die ze eerder hadden geroken. De resultaten zijn opvallend: geuren die de proefpersonen eerder als ‘neutraal’ bestempelden, vonden ze nu opeens vies.

WIST U DAT…

Toen de onderzoekers de hersenscans van de proefpersonen nog eens onder de loep namen, konden ze die opmerkelijke resultaten verklaren. Wanneer mensen angstig zijn, verandert de bedrading in het brein. Er ontstaat een verbinding tussen het hersendeel dat emoties verwerkt en het hersendeel dat geuren verwerkt. “Wanneer we geuren waarnemen, wordt normaal gesproken alleen het deel van het brein dat geuren verwerkt, actief,” vertelt onderzoeker Wen Li. “Maar wanneer een persoon angstig wordt, gaat het emotionele systeem deel uitmaken van het systeem dat geuren verwerkt.”

Het onderzoek kan mogelijk inzicht geven in het ontstaan van angststoornissen en depressies. “Wanneer we angst zijn, gaan we de wereld negatiever zien. Onze omgeving ruikt in die context viezer en het kan een vicieuze cirkel worden, waarin men vatbaarder wordt voor klinische angst (angsten die het dagelijks functioneren verstoren, red.).”

Bronmateriaal

"A shot of anxiety and the world stinks" - Wisc.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Travis Bell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd