Angst om ‘over te schieten’ moedigt mensen aan genoegen te nemen met matige relatie

verliefd

Waarom nemen mensen genoegen met een matige relatie? De wetenschap bevestigt wat wij leken natuurlijk al lang wisten: mensen nemen genoegen met weinig, omdat dat nog altijd beter is dan niets.

Die conclusie trekken onderzoekers van de universiteit van Toronto nadat ze een groot aantal Noord-Amerikaanse mensen aan de tand voelden over hun relaties. Er bleek een sterk verband te zijn tussen de angst om single te blijven en de kwaliteit van de relatie waar mensen in zaten.

WIST U DAT…

…een koekje gemaakt met liefde echt lekkerder is?

“De mensen met sterkere angsten omtrent single zijn, waren meer bereid om met minder genoegen te nemen,” legt onderzoeker Stephanie Spielmann uit. “Soms houden ze een relatie in stand, ook al zijn ze niet gelukkig en soms willen ze daten met mensen die niet goed voor ze zijn. Nu begrijpen we dat de angst van mensen een cruciale rol speelt als het gaat om dit soort ongezonde gedrag.”

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek ook dat angst om single te blijven – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet iets is wat alleen vrouwen bezighoudt. “In onze resultaten zien we dat mannen en vrouwen vergelijkbare zorgen hebben over single zijn en dat leidt tot vergelijkbaar gedrag,” stelt onderzoeker Geoff MacDonald.

Bronmateriaal

"U of T study finds that fear of being single leads people to settle for less in relationships" - Utoronto.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pedro Ribeiro Simões (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd