André Kuipers moet flinke maand overwerken

De Nederlandse astronaut komt niet half mei, maar op zijn vroegst 1 juli naar huis. Dat meldt Kuipers zelf op zijn blog.

Kuipers werd eind december gelanceerd en het was de bedoeling dat zijn missie (PromISSe) 16 mei tot een einde zou komen. Maar twee weken geleden bleek al dat er een kink in de kabel was gekomen. En nu is het dan officieel: Kuipers moet wat langer blijven. En niet zo’n klein beetje langer ook: de landing staat nu gepland voor 1 juli.

Werk

Nieuwsgierig wat Kuipers precies allemaal doet aan boord van het ISS? Lees er hier alles over!

De nieuwe datum wordt veroorzaakt door problemen met de Sojoez-capsule. De eerstvolgende groep astronauten zou half maart richting het ISS vertrekken. Maar door een lek is de Sojoez-capsule nu afgekeurd en moeten er eerst allerlei tests plaatsvinden voor de lancering doorgang kan vinden. Dat betekent dat de lancering van de eerstvolgende groep astronauten vertraging oploopt en dat ook andere vluchten (waaronder dus die van Kuipers) op de lange baan worden geschoven. Officieel is er nu sprake van een vertraging van zes weken, zo schrijft Kuipers in zijn blog.

Dat betekent dat de astronaut nu dik zes maanden in het ISS mag verblijven. Een cadeautje of een straf? Kuipers benadrukt in zijn blog dat het nadelen heeft, maar dat hij wat extra tijd ook wel goed gebruiken kan: “Dat betekent dat ik de verjaardagen van mijn kinderen en moeder dit jaar ga missen en de diploma-uitreiking van mijn oudste dochter. En dat onze vakantie met het gezin in het water valt. Aan de andere kant krijg ik meer tijd om hier aan boord te leven en te werken. De dagen zitten stampvol en ik ben blij met elk beetje extra vrije tijd dat ik kan krijgen…”

Bronmateriaal

"Later naar huis en leuke cadeautjes vanaf de aarde" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd