André Kuipers kan voorraadkast weer vullen

ESA heeft vanmorgen een ruimteschip vol voorraden naar het ISS gestuurd. Aan boord bevindt zich onder meer tandpasta.

Het Automated Transfer Vehicle (ATV) Edoardo Amaldi is in Europa ontwikkeld en vertrok vandaag vanuit Frans-Guyana. Het is een onbemande vlucht: ATV3 kan zichzelf naar het ISS brengen. De ruimtesonde beschikt over zeer precieze navigatiesystemen en kan zelfstandig objecten ontwijken en zo botsingen voorkomen. Het is veruit één van de meest ontwikkelde ruimtesondes die tot op heden het ISS van voorraden heeft voorzien.

Hulp
Naar verwachting komt ATV Edoardo Amaldi op 28 maart bij het internationale ruimtestation aan. Bij het koppelen aan het ISS krijgt de sonde wel wat hulp. Namelijk van André Kuipers. Hij plaatste eerder deze week al onderstaande foto waarop te zien is hoe hij met zijn collega oefent voor het aanmeren van de ATV3.

Foto: André Kuipers (via Flickr.com).

1062 boodschappen
ATV3 heeft zo’n 20 ton aan voorraden aan boord, waaronder 1062 verschillende objecten die over 153 zakken zijn verdeeld. Aan de astronauten de schone taak om deze één voor één uit te laden. Maar wat zit er nu precies in die zakken? ESA stuurt onder meer tandenborstels en verschillende soorten tandpasta naar het ISS. Het doel is om de astronauten nog meer dat thuisgevoel te geven. Maar natuurlijk heeft ATV3 nog meer aan boord. Diverse experimenten bijvoorbeeld waar de astronauten mee aan de slag moeten. En LEGO waarmee de astronauten in samenwerking met leerlingen op aarde gaan experimenteren.

Maar ATV3 moet niet alleen voorraden naar het ISS brengen. De sonde blijft zo’n vijf maanden aan het internationale ruimtestation verbonden en zal in die tijd het ruimtestation ook hier en daar wat bijsturen.

Bronmateriaal

"Europe’s smart supply ship on its way to Space Station" - ESA.int
"Astrium: double delivery for ATV-3 Edoardo Amaldi launch" - Astrium.eads.net
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / S. Corvaja.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd