André Kuipers is klaar voor vertrek

Nog twee dagen en dan vertrekt André Kuipers voor de tweede keer naar het internationale ruimtestation. Een historische reis, want Kuipers zal diverse records verbreken. Zo wordt hij de eerste Nederlandse astronaut die een flinke tijd in de ruimte spendeert, namelijk bijna zes maanden. Daarnaast is hij de eerste Nederlandse astronaut die een tweede keer gelanceerd wordt. Andere Nederlandse astronauten – Wubbo Ockels en Lodewijk van den Berg – werden ‘slechts’ één keer gelanceerd.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de lancering door. De raket staat al op het lanceerplatform en de lucht boven ruimtevaartbasis Baikonoer is kraakhelder. “Al is het wel erg koud, dus toeschouwers moeten zich goed beschermen”, waarschuwt Kuipers op zijn blog.

De afgelopen dagen werden er nog veel voorbereidingen getroffen voor de ruimtereis. Zo moesten Kuipers en zijn collega’s voor de tweede keer de Soyuz-capsule inspecteren. In deze capsule reist Kuipers naar het ruimtestation. “We zijn heel tevreden. Over een paar dagen is dit onze woonkamer, slaapkamer, eetkamer, het toilet en de zolder voor twee dagen. Eigenlijk is het ook de hal – met deur – naar ons échte huis voor een half jaar: het internationale ruimtestation.”

De lancering van André Kuipers is komende woensdag live te zien op Nederland 1 (13:20 uur tot 14:45 uur). Uiteraard staat Scientias.nl komende woensdag ook in het teken van André Kuipers. Wilt u niets missen? Volg dan deze website of één van onze sociale kanalen (Twitter of Facebook).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd