André Kuipers: historische reis begint vandaag

Het is vanmiddag eindelijk zover: ‘onze’ André Kuipers gaat de ruimte in. En dat is natuurlijk live te volgen.

ESA zendt de lancering online live uit. Vanaf 13.30 uur kunt u hier alle voorbereidingen volgen. En om 14.16 uur kan de PromISSe-missie dan ook echt beginnen.

Laatste persconferentie
Gisteren vond de allerlaatste persconferentie van de astronauten plaats. Om te voorkomen dat Kuipers en zijn collega’s op het laatste moment nog een griepje of iets dergelijks onder de leden krijgen, zitten ze achter glas. Veilig beschut tegen alle bacillen. Geduldig worden alle vragen van journalisten beantwoord. Voor Kuipers is er ook nog een boodschap van de koningin. Het benadrukt nog maar eens hoe bijzonder deze missie voor Nederland is.

Alles

Lees hier alles over Kuipers en zijn missie.

Druk dagje
De voorlopig laatste dag van de astronauten op aarde is helemaal volgepland, zo schrijft Kuipers op zijn blog. Om negen uur (lokale tijd) gaat de wekker en volgt een licht ontbijt. Daarna wordt er gedoucht, is er lunch en nog een korte bijeenkomst. Hierbij zijn echtgenotes, maar ook het management en de reservebemanning betrokken. Er wordt getoast. Met water natuurlijk. Daarna volgt de rit naar de lanceerbasis. Daar wacht nog wat voedsel. De ruimtepakken gaan aan. Er vinden nog wat tests plaats en de rit naar het lanceerplatform kan beginnen. Niet lang daarna laten de astronauten zich in hun ruimtecapsule zakken. Er worden nog wat laatste controles uitgevoerd en als alles in orde is, kan het dan echt beginnen.

Tradities
De dag staat ook bol van de tradities. Zo is het de traditie dat tijdens de laatste toast een glas in de hoek van de kamer kapot wordt gegooid. Een Russische priester zegent de astronauten kort daarna. En als de bus de astronauten bij het lanceerplatform heeft afgezet, plassen de astronauten tegen het rechterwiel aan de achterkant van de bus. Een traditie die Gagarin in het leven riep. Tijdens de laatste controles wordt er muziek afgespeeld voor de astronauten. Kuipers heeft er voor gekozen om in die laatste momenten op aarde naar vier Nederlandse artiesten te luisteren. Onder meer het lied Pastorale van Liesbeth List schalt uit de luidsprekers.

Zoals gezegd is het allemaal live te volgen. En niet alleen via de site van ESA. Ook de NOS zendt de lancering live uit: tussen 13.20 en 14.45 uur op Nederland 1. En ook Scientias.nl zit er natuurlijk bovenop. We houden u via Twitter en middels een liveblog op de hoogte van alle ins en outs kort voor en na de lancering. Niets missen? Volg ons op Twitter en/of Facebook en houd de site in de gaten!

Bronmateriaal

"En dan is het zover…" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd