André Kuipers grijpt Dragon bij zijn lurven

André Kuipers en zijn collega’s hebben de commerciële ruimtecapsule Dragon binnengehaald en aan het internationale ruimtestation gekoppeld.

Een bijzonder moment: voor het eerst brengt een commercieel ruimtevaartuig een bezoek aan het ISS. De Nederlandse astronaut maakte het allemaal van wel heel dichtbij mee: hij mocht de capsule binnenhalen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de robotarm van het ISS.

Test
Dragon werd dinsdag na lang wachten eindelijk gelanceerd. De lancering verliep succesvol en de afgelopen dagen heeft de ruimtecapsule zijn weg naar het ISS gevonden. Gisteren vonden nog wat experimenten plaats, waarbij onder meer de communicatie van de Dragon met het ISS werd getest. Die tests zijn naar tevredenheid verlopen. Vandaag naderde Dragon het ISS verder. De astronauten zagen het gebeuren en maakten vanuit het internationale ruimtestation enkele prachtige foto’s, waaronder het exemplaar hierboven.

De astronauten (waaronder André Kuipers, in het midden) volgen de lancering vanuit de ruimte. Foto: NASA / ESA.

Gekoppeld
Vandaag gaf NASA de ruimtecapsule toestemming om het ISS daadwerkelijk te bezoeken. En met een beetje hulp van Kuipers kon Dragon zich vervolgens aan het ISS koppelen.

Voorraden
Morgen staat de opening van Dragon gepland: de astronauten zullen het luik dat de ruimtecapsule nu nog van het ISS scheidt, openen. Op dat moment gaan de astronauten het commerciële ruimtevaartuig voor het eerst in de ruimte binnen. Aan boord van de Dragon bevinden zich voorraden die vervolgens naar het ISS worden gebracht. Als alles volgens plan verloopt, keert Dragon woensdag 31 mei weer terug naar de aarde.

De vlucht van Dragon is overigens één grote test. Als Dragon deze goed doorstaat, is het aannemelijk dat deze in de toekomst nog meer voorraden en ook astronauten naar het ISS gaat brengen. Daarmee wordt de VS weer wat mobieler. Op dit moment kan de VS door het afstoten van de spaceshuttle alleen middels Russische ruimtevaartuigen astronauten en voorraden naar het ISS brengen.

Bronmateriaal

Persbericht SpaceX
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd