André Kuipers fotografeert lichtvervuilde Randstad

Astronaut André Kuipers heeft vanuit het internationale ruimtestation foto’s gemaakt van de Randstad. Hoewel de foto ‘s nachts is gemaakt, zijn de grote steden Amsterdam en Leiden duidelijk herkenbaar.

André Kuipers maakt regelmatig mooie foto’s van Nederland. Eerder fotografeerde hij de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, de kust van Noord-Holland, de Waddeneilanden, de Maasvlakte, nachtelijk Zuid-Holland & Brabant en Oost-Nederland.

Op de foto valt Schiphol op. Deze verlichte plek bevindt zich tussen Amsterdam en Hoofddorp. Vooral de donkere landingsbanen steken duidelijk af tegen de lichte achtergrond. Ook de haven van IJmuiden is goed te zien op de foto van André Kuipers.

Tussen Alphen Aan Den Rijn en Amsterdam is een aantal heldere vlekken zichtbaar. Dit zijn de kassen langs de Westeinderplassen bij Aalsmeer. Kassen worden algemeen gezien als de grootste lichtvervuilers. Lichtvervuiling is niet alleen storend voor astronomen, die graag de nachthemel willen observeren, maar hindert ook de verkeersveiligheid en kan een negatieve invloed hebben op het slaapritme van mensen.

Kuipers maakte de foto met behulp van de NightPod van Cosine. De NightPod compenseert de bewegingen van het ruimtestation op het moment dat de foto gemaakt wordt. Hierdoor blijft de foto scherp.

Vindt u het leuk om meer foto’s te zien van André Kuipers? Dagelijks plaatst Kuipers nieuwe foto’s op zijn Flickr-pagina. Of volg André Kuipers op Twitter om niets van zijn avonturen te missen. André Kuipers blijft nog zeker tot juli aan boord van het internationale ruimtestation.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd