André Kuipers arriveert vanmiddag bij ISS

Vanmiddag zal de ruimtecapsule met daarin André Kuipers bij het ISS arriveren. En vanavond mag hij het ISS binnenstappen.

Na de succesvolle lancering van afgelopen woensdag volgt vandaag weer een spannend moment. Naar verwachting koppelt de Sojoez met daarin Kuipers, Don Pettit en Oleg Kononenko zich rond 16.20 uur aan het ISS vast. Het duurt dan nog wel even voor de heren ook daadwerkelijk naar binnen mogen. Dat is pas rond 19.00 uur het geval.

Live
Zowel de aankomst van de astronauten als de opening van de deuren van het ISS worden live uitgezonden. U kunt het onder meer volgen via de livestream van ESA.

Werk
André Kuipers blijft tot halfverwege mei in het ISS werkzaam en keert daarna terug naar de aarde. Dat is een flinke tijd: nog nooit was een Nederlander zolang in de ruimte. Maar Kuipers hoeft zich niet te vervelen. Er staan heel wat experimenten en klusjes op de agenda. Onder meer middels zijn twitterkanaal houdt hij ons ook straks in de ruimte op de hoogte van al zijn verrichtingen.

Op dit moment bevinden zich drie astronauten in het ISS. Zij hebben al aangegeven André Kuipers en zijn reisgenoten met open armen te ontvangen en er samen een mooie kerst van te gaan maken.

Bronmateriaal

"Trio Heads For Holiday Reunion With Space Station Residents" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door S. Corvaja / ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd