Amsterdamse beurs voor de eerste keer geopend door een robot

robot

Een primeur! Vanmorgen is de AEX-beurs in Amsterdam voor de allereerste keer geopend door een robot! De eer viel ten beurt aan een robotarm van de Universiteit Twente.

De robotarm – voluit Light Weight Robot (type LWR4+) – wordt normaliter gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Maar vanmorgen vroeg had deze even een andere taak: de Amsterdamse beurs openen. En dat deed de robot met een gongslag. Masterstudent Jop Huttenhuis had de robot speciaal voor deze gelegenheid geprogrammeerd, zodat deze de gong zonder probleem over Beursplein 5 kon laten schallen.

De gongslag stond symbool voor de samenwerking die de Universiteit van Twente binnen het door de Europese Commissie gelanceerde PETROBOT-project met onder meer het bedrijf Shell aangaat. De universiteit werkt binnen het project aan robots die op den duur mensen die drukvaten en opslagtanks in de olie- gas- en petrochemische industrie inspecteren, moeten vervangen. Nu is zo’n inspectie nog heel tijdrovend en gevaarlijk. Installaties moeten buiten bedrijf worden gesteld voordat inspecteurs er naar binnen kunnen gaan. Dat betekent dat reservoirs niet alleen moeten worden afgesloten, maar daadwerkelijk moeten worden losgekoppeld van de actieve delen van de installatie. Daarna moeten de reservoirs worden schoongemaakt. Dan volgt de inspectie, waarna het reservoir weer moet worden aangesloten. Het is een lange, dure procedure die door de inzet van robots wellicht een stuk gemakkelijker, goedkoper en sneller kan plaatsvinden. En daar wordt sinds eind vorig jaar onderzoek naar gedaan.

Uiteindelijk ontstaat zo hopelijk een werkomgeving waarin robots en mensen zij aan zij werken, maar waarbij robots voornamelijk de gevaarlijke klusjes op zich nemen. De robotarm die vanochtend de beurs opende, weet daar alles van. De robot is uniek omdat er in de arm speciale sensoren zitten waarmee de bewegingen van de robot ‘met gevoel’ bij kunnen worden gestuurd. Hierdoor is deze robotarm heel geschikt voor interacties tussen de robot en mensen.

Bronmateriaal

"Twentse robot opent AEX-beurs met gongslag" - UTwente.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Universiteit Twente.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd