“Amsterdam heeft tegen 2050 het klimaat van Parijs”

En Parijs voelt qua klimaat in 2050 als Canberra. Terwijl het klimaat van Athene in datzelfde jaar aanvoelt als dat van Fez, dat op zijn beurt weer voelt als Mosoel.

En dat zijn geen doemscenario’s. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op het klimaatscenario RCP4.5, waarin de CO2-uitstoot tegen 2050 gestabiliseerd is en de wereldwijde gemiddelde temperatuur in datzelfde jaar slechts 1,4 graad Celsius hoger ligt dan in pre-industriële tijden. Dat is te lezen op de website van het Crowther Lab, verantwoordelijk voor de genoemde voorspellingen.

Amsterdam en Parijs
In een poging mensen te doordringen van de urgentie van klimaatverandering heeft het lab voor 520 steden wereldwijd vastgesteld hoe het klimaat in de komende decennia gaat veranderen. De onderzoekers stelden daarvoor eerst vast hoe het klimaat in deze steden er vandaag de dag uitziet. Vervolgens gebruikten ze een klimaatmodel om te achterhalen hoe het klimaat in deze steden er in 2050 uitziet, ervan uitgaande dat het klimaatscenario RCP4.5 zich ontvouwt. Zodra dat helder was, keken de onderzoekers in hoeverre het toekomstige klimaat van steden te vergelijken was met het huidige klimaat van andere steden. En dat brengt ze vervolgens bij de conclusie dat Amsterdam – net als Den Haag – tegen 2050 het huidige klimaat van Parijs heeft. Terwijl Brussel het klimaat van Canberra krijgt. En Seattle dat van San-Francisco. En Madrid dat van Marrakech.

Noorden
“Onze analyse laat zien dat 77% van de steden wereldwijd te maken krijgt met een flinke verandering van het klimaat,” zo stellen de onderzoekers. Zo’n 22% van de steden krijgt zelfs te maken met klimaatomstandigheden die momenteel niet in grote steden voorkomen. “De grootste veranderingen zien we in steden op noordelijke breedtes; hun klimaat lijkt in 2050 op het hedendaagse klimaat van steden die meer dan 1000 kilometer zuidelijker liggen. In Europa zien we dat steden in de zomer 3,5 graad warmer zijn en in de winter 4,7 graden warmer zijn. Dat betekent dat Londen bijvoorbeeld zal gaan lijken op het hedendaagse Barcelona, Moskou op het hedendaagse Sofia en Stockholm op het hedendaagse Wenen.”

Tropen
In de tropische gebieden zijn de temperatuurveranderingen minder groot. Wel treden daar weer grotere veranderingen in neerslag op. “Over het algemeen worden de tropen droger en perioden van droogte ernstiger.”

Actie is vereist
De onderzoekers hopen mensen met hun analyse wakker te schudden. “We geloven dat we door deze vergelijkingen met hedendaagse steden en hun bekende worstelingen met het hedendaagse klimaat, de noodzaak om in actie te komen, voelbaar maken,” zo schrijven ze. “In 2008 had Barcelona bijvoorbeeld te maken met een extreme droogte die ernstige gevolgen had voor het welzijn van de bevolking en het noodzakelijk maakte om voor 22 miljoen euro drinkwater te importeren.” Wat nu Barcelona’s problemen zijn, dreigen de problemen van Londen te worden, zo waarschuwen de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Onzekerheid
De onderzoekers van het Crowther Lab zijn de eersten om te erkennen dat niet bewezen is dat hun zeer specifieke voorspellingen exact zo gaan uitkomen. Ze zijn immers gebaseerd op klimaatmodellen die op hun beurt weer gebaseerd zijn op wat we nu over klimaatverandering en de manier waarop de aarde daarop reageert, weten. Nieuwe kennis op dat gebied wordt voortdurend gebruikt om modellen en hun uitkomst aan te scherpen. Onder invloed van die nieuwe kennis kan een voorspelde temperatuur of voorspelde hoeveelheid neerslag net wat hoger of wat lager uitpakken. Maar het feit blijft dat de aarde onder invloed van opwarming verandert en dat we dat ook in de steden linksom of rechtsom gaan voelen.

En nogmaals: dan zijn onderzoekers nog uitgegaan van een redelijk optimistisch klimaatscenario. Een klimaatscenario dat ons zeker niet aan komt waaien, maar waar we hard voor moeten werken, wil dat haalbaar blijven. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de opwarming van de aarde te beperken. Eén van de beste methoden deed Crowther Lab vorige week nog uit de doeken: 0,9 miljard hectare beschikbare grond volzetten met bomen.

Bronmateriaal

"Our Climate Future" - Crowther Lab
Afbeelding bovenaan dit artikel: ansgarscheffold / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd