Als iets raar klinkt, geeft ons brein flink tegengas. Maar alleen als de onzin niet religieus getint is, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Wanneer we het zinnetje ‘Ik lees een boek‘ horen, is er niks aan de hand. Het is een normale zin die qua betekenis wel kan kloppen. Maar dat verandert wanneer we de zin ‘Ik lees de was‘ horen. Die zin slaat nergens op. En dus ontstaat er in ons brein een reactie. En wel in de vorm van een zogenoemde N400-golf.
Religie
Die wetenschap zette onderzoekers aan het denken. Want hoe zou dat zitten met religie? Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat we ons religieuze verhalen gemakkelijker kunnen herinneren en deze zich gemakkelijk verspreiden, omdat ze vaker juist lijken. Het voelt intuïtief wel goed.
Tekst
Zoals gezegd is daar al veel onderzoek naar gedaan. Maar nog nooit werd gekeken wat religieuze verhalen in de hersenen voor reacties oproepen. En dus besloten de onderzoekers dat te testen. Ze lieten proefpersonen (onbekende) religieuze teksten horen. Soms klopten woorden in die teksten niet. In tachtig procent van de gevallen was zo’n ‘foutje’ echt heel opzichtig, zo schrijven de onderzoekers in het blad Social Neuroscience.
Minder sterk
Maar opvallend genoeg reageerden de hersenen van de proefpersonen veel minder sterk op foutjes in religieuze teksten dan in gewone teksten. Een foutje in een religieuze tekst leverde wel een N400-golf op, maar veel minder sterk dan gewone teksten dat deden.
Het lijkt erop dat we de drempel voor religieuze woorden minder hoog leggen dan voor ‘gewone’ woorden. En dat verklaar mogelijk deels ook weer waarom religieuze verhalen zich zo gemakkelijk verspreiden en waarom mensen ze zo goed kunnen onthouden.