Schokkende cijfers over de toekomstige afname van leefgebieden voor kikkers en padden zijn tekenend voor wat klimaatverandering aanricht.
De Pantanal is met een oppervlakte van 195.000 vierkante kilometer het grootste draslandgebied ter wereld. Dit enorme ecosysteem is het thuis van meer dan 4700 planten- en diersoorten. Het ecosysteem wordt echter enorm bedreigd door klimaatverandering en menselijke activiteiten zoals overmatig recreatief vissen, jagen, smokkelen van bedreigde diersoorten, zeer veel toerisme en ontbossing in verband met landbouw. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dreiging van klimaatverandering zo groot is dat tegen het jaar 2100 meer dan 80 procent van de amfibiesoorten in en rond de Pantanal hun geschikte habitat hebben verloren.
Schokkende resultaten
Het onderzoek van Braziliaanse en Zwitserse wetenschappers is gepubliceerd in het Journal of Applied Ecology. Ze keken naar de gehele bovenloop van de Paraguay-rivier, waar de Pantanal ook onder valt. De resultaten hun onderzoek zijn schokkend: de onderzoekers schatten dat in het optimistische scenario van broeikasgasemissies, wat resulteert in een klimaatopwarming van twee graad, 99,87% van het stroomgebied te maken krijgen met lokale uitsterving van amfibieën. In het meest pessimistische scenario, waarin de uitstoot toeneemt en de aarde met vier graden opwarmt, zou 99,99% van de regio te maken krijgen met het verlies van soorten. In totaal werden meer dan 4000 gegevens gebruikt voor de 74 bekende amfibiesoorten uit het stroomgebied om het onderzoek te bewerkstelligen
Beschermde gebieden beschermen niet
Daarnaast blijkt uit hun onderzoek dat de beschermde gebieden (die slechts 5,85% van het territorium beslaan) gemiddeld minder dan 5% van het leefgebied van deze amfibieën beschermen. Bovendien hebben 6 van de 73 beschermde gebieden zelfs minder amfibiesoorten dan gedacht. .Slechts 13,7 procent van alle beschermde gebieden doet zijn werk goed of in ieder geval redelijk in de toekomst. De rest biedt volgens de wetenschappers te weinig bescherming tegen de opwarming van de aarde.
Toekomst
Om deze redenen geven de onderzoekers aan dat nieuwe beschermingsgebieden in het stroomgebied noodzakelijk zijn. “Volledig beschermde natuurgebieden doen momenteel erg weinig om amfibieënsoorten in de Pantanal, ’s werelds grootste uiterwaard, te beschermen. Beschermde gebieden moeten worden uitgebreid, gezien het scenario van een hetere en drogere toekomst”, zegt de Braziliaanse onderzoeker Mario Ribeiro Moura, die het onderzoek coördineerde tijdens zijn periode als onderzoeker aan het Instituut voor Biologie van de Staatsuniversiteit van Campinas. De weinige gebieden die in de toekomst in zowel het pessimistische als in het optimistische scenario geschikt zouden zijn voor amfibieën liggen in het noorden van het stroomgebied.
Boodschap onderzoeker
Moura vertelt dat er radicale veranderingen nodig zijn om de klimaatcatastrofe voor de biodiversiteit en de samenleving te beperken. “Terwijl de Overeenkomst van Parijs tot doel had om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 °C tegen het einde van de eeuw, hebben we dat niveau al bereikt in 2024”, zegt hij. Om te voorkomen dat de aarde nog meer opwarmt moeten we het huidige economische systeem, dat volgens hem gebaseerd is op het verbruik van fossiele brandstoffen, veranderen.