Amerikaanse vogelmaag bevat schrikbarend veel plastic

Aan de noordwestelijke kust van Noord-Amerika is zelfs één vogel teruggevonden met 454 stukjes plastic in zijn maag. Alles wijst erop dat de vervuiling de afgelopen 40 jaar ook hier enorm is toegenomen.

De onderzoekers bestudeerden de noordse stormvogel. Het dier wordt al jaren bestudeerd om de hoeveelheid plastic in bepaalde delen van de oceaan vast te stellen. De vogels leven voornamelijk op zee en plastic dat ze binnenkrijgen blijft lang in hun lijf hangen. “Hun maaginhoud geeft ons een beeld van de vervuiling in een groot deel van de noordelijke Stille Oceaan,” vertelt onderzoeker Stephanie Avery-Gomm.

De onderzoekers bestudeerden de maaginhoud van 67 aangespoelde noordse stormvogels. 92,5 procent van de vogels had plastic in de maag. Bijvoorbeeld snoeppapiertjes of piepschuim. De gemiddelde vogel bevatte 36,8 stukjes plastic, maar er werd zelfs één vogel teruggevonden met 454 stukjes plastic in zijn maag. Het gewicht van de gemiddelde hoeveelheid plastic in de maag was 0,385 gram. “De gemiddelde volwassen noordse stormvogel weegt 800 gram. Hoewel 0,385 gram weinig lijkt, is het te vergelijken met ongeveer 0,05 procent van hun lichaamsgewicht. Het is alsof een mens 50 gram plastic in zijn maag heeft.”

De maaginhoud van een Noordse stormvogel. Het eten is hier al uitgehaald: dit zijn enkel de niet-eetbare dingen die in de maag zijn aangetroffen. Foto: Stephanie Avery-Gomm / UBC.

Het onderzoek wijst erop dat het gebied voor de kust van Noord-Amerika de afgelopen tientallen jaren veel viezer is geworden, zo concluderen de onderzoekers in het blad Marine Pollution Bulletin. Het water is bijna net zo erg vervuild als de Noordzee: één van de smerigste wateren op aarde.

Bronmateriaal

"Seabirds study shows plastic pollution reaching surprising levels off coast of Pacific Northwest" - UBC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ashok Khosla / www.seabirds.com.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd