Amerikaanse ‘space force’ moet binnen 2 jaar het levenslicht zien

“De ruimte is het nieuwe slagveld,” aldus vicepresident Mike Pence.

Dat was de strekking van de toespraak van vicepresident Mike Pence dat plaatsvond in het Pentagon. Het idee is om een volledige nieuwe tak van gewapende strijdkrachten op te richten die buiten onze planeet opereert. En ze hebben geen moment te verliezen, want als het aan Donald Trump ligt, moet deze ‘Space Force’ al tegen 2020 klaargestoomd zijn.

Rapport

Het uitgebrachte rapport vormt een cruciale stap in de oprichting van de ruimtemacht. In het rapport staat beschreven wat er allemaal moet gebeuren. Zo moeten er ruimtesoldaten komen, maar ook ruimte-experts die hulp kunnen bieden in tijden van crisis en conflicten. Daarnaast moet er een nieuwe gezamenlijke organisatie worden opgericht, de Space Development Agency. Deze zal ervoor zorgen dat de mannen en vrouwen in de Space Force beschikken over de beste technieken op oorlogsvoering.

Slagveld
De Amerikaanse president deed al in een eerdere toespraak zijn idee uit de doeken. Net zoals vooruitgang in de luchtvaarttechnologie de opkomst van lucht als een nieuw slagveld inluidde, hebben ontwikkelingen in de ruimtetechnologie gezorgd dat de ruimte het nieuwe slagveld wordt in de 21e eeuw, vindt Pence. “De VS zullen opkomende bedreigingen op dit nieuwe slagveld tegemoet treden.”

Strijdkrachten
Op dit moment beschikt Amerika over vijf strijdkrachten, namelijk de luchtmacht, landmacht, marine, korps mariniers en de kustwacht. “Het is tijd om de Amerikaanse ruimtemacht te vestigen,” stelt Pence. En dat betekent dat Space Force aan het rijtje toegevoegd zal worden. Maar ondergeschikt wordt deze zeker niet. Want het idee is dat Space Force evenwaardig en gelijk zal zijn aan de anderen.

Achterblijven
De VS hebben voornamelijk het gevoel dat ze niet kunnen achterblijven op andere landen. Zo vertelt Pence dat sommige acties van Amerikaanse tegenstanders al duidelijk hebben gemaakt dat de ruimte tot oorlogsterrein is verklaard. “In 2007 lanceerde China een raket die een van zijn eigen satellieten opspoorde en vernietigde. En Rusland werkt aan een laser in de lucht om op de ruimte gebaseerde systemen te verstoren,” verduidelijkt Pence zijn statement. “Beide landen investeren ook veel in hypersonische raketten die ontworpen zijn om tot vijf mijl per seconde te vliegen en zo laag bij de grond blijven, dat ze mogelijk niet door onze radars worden gedetecteerd.” Echter wil de VS niet alleen maar meedoen met China en Rusland. “Het is niet genoeg om in de ruimte aanwezig te zijn, we moeten domineren in de ruimte,” zei Trump eerder.

Vrede
Maar wie nu denkt dat Amerika op oorlogspad is, heeft het volgens de vicepresident mis. Want, zegt hij, “in elk domein zal Amerika altijd vrede zoeken. Maar de geschiedenis bewijst dat vrede alleen door kracht komt. En ook in de ruimte zal Amerika die kracht zijn.”

Om het idee erdoor te krijgen, heeft Trump echter wel eerst de steun nodig van het Amerikaanse Congres, die goedkeuring moeten geven voor het oprichten van de nieuwe afdeling. Maar mocht het plan er doorheen komen, dan zal dit het eerste echte ruimtebataljon zijn die conflicten tussen de sterren zal uitvechten.

Bekijk hier een samenvatting van de toespraak van Mike Pence.

Bronmateriaal

"Space Force to Become Sixth Branch of Armed Forces" - U.S. Department of Defense

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd