Amerikaanse Senaat: “Klimaatverandering is geen hoax”

klimaat

De Amerikaanse Senaat heeft officieel bevestigd dat de klimaatverandering geen hoax is. 98 senatoren stemden voor het amendement. De enige senator die tegen stemde was de republikein Roger Wicker.

Enkele dagen geleden bevestigde de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) dat 2014 het warmste jaar ooit gemeten is. Sinds 1880 is de gemiddelde temperatuur 0,8 graden Celsius gestegen. De temperatuurstijging zou vooral veroorzaakt worden door de verhoogde uitstoot van schadelijke gassen.

Keynote XL-pijpleiding
Op dit moment is er veel opwinding in de Verenigde Staten over de controversiële Keystone XL-pijpleiding. Deze pijpleiding gaat olie vervoeren van Canadese teerzanden naar de Verenigde Staten. Deze teerzanden bevatten veel bitumen. Deze vloeistof kan verwerkt worden tot olieproducten, alleen komt daarbij anderhalf keer zoveel broeikasgassen vrij per liter ruwe olie dan bij traditionele aardoliewinning. Tegenstanders hopen dat het klimaatverandering-amandement ervoor zorgt dat de (voornamelijk republikeinse) voorstanders van de pijpleiding twee keer nadenken voor ze een definitieve beslissing nemen.

Dit boek kan de prullenbak in, na het statement van Inhofe.
Dit boek kan de prullenbak in, na het statement van Inhofe.
Hoax-believer komt uit de kast
Klimaatverandering gebeurt echt en is geen hoax, zo luidt het amendement. Het amendement werd met 98 tegen 1 aangenomen. Zelfs senator James Inhofe stemde voor. Dit is opvallend, want hij noemde klimaatverandering ooit wél een hoax. Zo schreef hij het boek The Greatest Hoax: How the Global Warming Conspiracy Threatens Your Future. Net voordat er gestemd mocht worden, stond Inhofe op om een statement te maken. “Het klimaat is wel aan het veranderen”, riep hij, ondersteund door een flink applaus van andere senatoren. “En het klimaat heeft ook altijd veranderd. Er zijn archeologische vondsten die dit ondersteunen, maar dit staat ook in de Bijbel. Het is wel een hoax dat er mensen zijn die denken dat ze machtig genoeg zijn om het klimaat te veranderen.”

Waarom stemde Wicker tegen?
Het is onbekend waarom senator Wicker als enige niet gestemd heeft. Ooit beweerde Wicker dat de wetenschappelijke data over stijgende temperaturen niet overtuigend genoeg zijn. “President Obama zegt dat globale temperaturen stijgen, maar dit wordt tegengesproken door wetenschappers en studenten”, aldus Wicker in een persbericht in 2013. “De huidige temperaturen zijn lager dan voorspeld door klimaatmodellen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd