Amerikaanse robotchirurgen doodden deze eeuw 144 patiënten

robotchirurg

De afgelopen veertien jaar zijn er alleen in de Verenigde Staten 144 mensen gestorven aan de gevolgen van een mislukte operatie met een robotchirurg. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Illinois.

In het rapport staan veel bijzondere incidenten. Zo zijn er robotchirurgen die vonken afgeven, waardoor er in totaal 193 patiënten zijn verbrand. In totaal zijn er honderd gevallen bekend waarbij een robotchirurg onderdelen verloor, die vervolgens in het lichaam van een patiënt terecht kwamen. Hierdoor is één patiënt overleden. Onverwachte bewegingen door robotchirurgen hebben geleid tot 52 gewonden en twee doden.

Traag en duur

Robots assisteren in toenemende mate tijdens operaties, omdat ze naar verluidt sneller en accurater werken dan mensen. Maar nieuw onderzoek laat zien dat dat niet klopt: robots zijn trager, duurder en soms slordiger dan mensenhanden.

Is 144 een hoog aantal? Geen idee. Helaas vergelijken de onderzoekers de cijfers niet met het aantal slachtoffers van chirurgische ingrepen door mensen van vlees en bloed. Mogelijk maken mensen meer fouten, waardoor we ‘blij’ moeten zijn met slechts 144 doden. Daarnaast zijn er alleen al tussen 2007 en 2013 zo’n 1,7 miljoen robotprocedures uitgevoerd.

Wat wel een probleem vormt, is het feit dat het aantal doden door robotchirurgen in de loop der jaren niet daalt. Dit aantal blijft vrij constant. Je zou verwachten dat technieken steeds beter worden en dat er dus steeds minder incidenten zijn met robots, maar dit is dus niet het geval.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd