Amerikaanse regering wil beren en wolven vogelvrij verklaren

Natuurbeschermers zijn in alle staten nu de Amerikaanse regering de bescherming voor de grijze wolf en de grizzlybeer, twee symbolen van de natuur in het Amerikaanse westen, wil verminderen. Het plan krijgt veel protest te verduren, maar kan ook op de steun van jagers en boeren rekenen. Deze beroepsgroepen klagen dat hun herten en vee door beren en wolven worden aangevallen.

De betreffende wolven staan op de lijst van bedreigde diersoorten en leven vooral in de staten Montana, Wyoming en Idaho. Juist omdat ze bedreigd zijn, mogen ze niet worden opgejaagd.

1700 is te veel
Dan Strickland, een hooggeplaatste regeringsfunctionaris voor visserij, wildbeheer en parken meldt de opheffing van de bescherming in de Amerikaanse media: “Momenteel werken we aan een plan om de bescherming in de drie staten op te heffen. Daardoor kan wellicht aan het einde van het jaar weer gejaagd worden op de wolven. Er zijn momenteel meer dan 1700 exemplaren, dat zijn er duizend meer dan het doel was.”

Grizzly’s
Voor de grizzlyberen in de regio Yellowstone ziet het er ook niet bepaald rooskleurig uit: hun bescherming kan binnen 18 maanden al verdwijnen. Sinds 1975 is hun populatie van 136 gestegen naar 600 exemplaren, honderd meer dan het uiteindelijke doel.

Klimaat
“De overheid houdt geen rekening met de klimaatverandering,” zeggen natuurbeschermers in de media. “We twijfelen eraan of een aantal van vijfhonderd beren wel een levensvatbare populatie is.” Volgens diezelfde activisten zou de regering via het parlement de normale procedures willen omzeilen. Mike Leahy van de Defenders of Wildlife stelt dat “het natuurbeheer gedaan moet worden op basis van wetenschap, en niet op die van politiek”.

Het is niet de eerste keer dat de overheid de bescherming van wolven en beren wil opheffen. Eerder draaiden rechters deze maatregelen echter terug, nadat natuurbeschermers processen hadden aangespannen. Of dat deze keer ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd