Amerikaanse rapper wil satelliet lanceren om te bewijzen dat de aarde plat is

Je zou denken dat we die discussie anno 2017 toch achter de rug hebben…

Maar niets is minder waar. Want de rapper B.o.B weet het zeker: de aarde is plat. Want anders zouden we als we op het aardoppervlak staan en vrij zicht hebben op de horizon toch een flinke kromming moeten zien? Zijn logica is helder. Maar de rapper lijkt te vergeten dat de aarde vrij omvangrijk is, waardoor je de ronding niet overduidelijk kunt zien.

Foto’s
Wat de rapper ook over het hoofd lijkt te zien – of in ieder geval niet op waarde weet te schatten – zijn de talloze foto’s die reeds van een behoorlijke afstand van de aarde zijn gemaakt. En op al die foto’s zien we – jawel – een ronde planeet.

Zwaartekracht
O ja, en ondanks dat we al meer dan 5000 (kandidaat-)exoplaneten hebben ontdekt, is er tot op heden geen enkele platte kandidaat aangetroffen. Apart? Welnee. Want het ontstaan van een flinke planeet met zo’n vorm is natuurkundig gezien gewoon onmogelijk: onder zijn eigen zwaartekracht kan de aarde maar één vorm aannemen: die van een bol.

Crowdfunding
Al die argumenten maken op B.o.B. weinig indruk. En daarom is hij – ongelogen – een crowdfundingsactie gestart om een eigen satelliet te kunnen lanceren en met die satelliet al dan niet aan te tonen dat de aarde plat is. Een doorslaand succes is de actie nog niet. Er is nog geen 3000 dollar van de benodigde 1 miljoen dollar gedoneerd.

Vergis je echter niet: B.o.B. is lang niet de enige die ervan overtuigd is dat de aarde plat is. Zo kent de VS de – naar verluidt rap groeiende – Flat Earth Society. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de leden ervan overtuigd dat onze aarde plat is. Hoe zo’n platte aarde er dan precies uitziet? Heel eenvoudig: als een schijf, met de geografische Noordpool in het midden en Antarctica als een muur van ijs aan de buitenrand. Elke discussie met leden van deze groep lijkt uitgesloten, aangezien alle wetenschappelijke argumenten voor een ronde aarde op hun FAQ-pagina al vakkundig onderuit worden geschoffeld: zwaartekracht bestaat niet (objecten vallen gewoon naar beneden), astronauten zijn omgekocht om de boodschap van een ronde aarde te verkondigen, NASA is een photoshop-baas en dat we nog geen platte exoplaneten hebben ontdekt, is toeval. Hadden ze je bijna overtuigd? Kijk dan nog eens goed naar deze fantastische foto, gemaakt door ruimtesonde OSIRIS REx, terwijl deze langs de aarde scheerde voor een zwaartekrachtsslinger.

OSIRIS-REx maakte deze foto op 22 september, enkele uren nadat deze een zwaartekrachtsslinger van de aarde kreeg. De donkere verticale strepen – die had een photoshop-baas toch wel weggetoverd? – bovenaan zijn te wijten aan de korte belichtingstijd. Zo’n korte belichtingstijd is nodig om een helder object als de aarde vast te leggen, maar niet voor het vereeuwigen van een donker object als planetoïde Bennu: de bestemming van OSIRIS-REx en het hemellichaam waar de camera aan boord van de ruimtesonde voor ontwikkeld is. Afbeelding: NASA’s Goddard Space Flight Center / University of Arizona.

Bronmateriaal

GoFundMe

Afbeelding bovenaan dit artikel: skeeze / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd