Amerikaanse panda op Chinese les

Een Chinese dierentuin is op zoek naar een docent die de panda Mei Lan Chinees kan leren. Mei Lan is drie jaar oud en in Amerika geboren. Deze week hoopt ze naar China te verhuizen. Daar wachten haar taallessen, een speciaal Chinees dieet en enkele blind dates om haar welkom te heten en zo snel mogelijk te laten integreren.

China en de Verenigde Staten hebben duidelijke afspraken over de panda’s gemaakt. De dieren worden vanuit het thuisland – China – naar Amerika gehaald voor wetenschappelijk onderzoek. Maar de panda’s en de nakomelingen die ze eventueel in Amerika krijgen, moeten altijd weer naar China terugkeren. Zo is Mei Lan weliswaar in Amerika geboren, maar heeft ze Chinese ouders.

De panda vliegt vrijdag samen met de vierjarige Tai Shan – een mannetjespanda – naar China. Natuurlijk zal het daar wel even wennen worden. Om ervoor te zorgen dat Mei Lan zich zo snel mogelijk op haar gemak voelt, krijgt ze onder meer taallessen. “Ze leert het Chinees met het Sichuandialect,” vertelt Cui Kai van het onderzoekscentrum dat belast is met de zorg voor de panda’s. “Iedereen hier spreekt het Sichandialect. Ze zal vertrouwd raken met wat simpele zinnen.” Een docent is echter nog niet gevonden, vandaar dat de dierentuin een oproep doet. De docent moet een hbo-diploma of hoger hebben, zowel het Engels als Chinees goed beheersen en geen infectieziektes hebben of hebben gehad.

Mei Lan krijgt ook een speciaal dieet om langzamerhand aan de Chinese keuken te wennen. Eerst krijgt ze nog haar favoriete Amerikaanse koekjes, maar geleidelijk aan moet ze er toch echt aan geloven en overgaan op wotou (gestoomd brood van maïs en een soort gras).

In eerste instantie krijgt Mei Lan een speciaal hok om een korte tijd in quarantaine te kunnen gaan. Daarna zal ze geïntroduceerd worden aan mogelijke partners.

Of al deze verwennerij ook voor Tai Shan is weggelegd, is onbekend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd