Amerikaanse katten doden jaarlijks miljarden dieren

kat

Nieuw onderzoek wijst erop dat de kat een heuse seriemoordenaar is. Wetenschappers schatten dat katten in de VS alleen al jaarlijks verantwoordelijk zijn voor de dood van zo’n 1,4 tot 3,7 miljard vogels en 6,9 tot 20,7 miljard dieren.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications. Hoewel ze zich in hun onderzoek beperken tot katten in de VS mogen we ervan uitgaan dat huiskatten ook in andere delen van de wereld aanzienlijk veel slachtoffers eisen. “Groeiend bewijs van drie continenten wijst erop dat katten lokaal de populatie dieren en vogels op het land kunnen terugdringen en verantwoordelijk zijn voor een substantieel deel van de totale sterfte onder wilde dieren,” zo benadrukken de onderzoekers. Men zou op basis van deze schadelijke effecten verwachten dat er een soort beleid is voor het omgaan met vrij rondlopende katten of het houden van katten. Maar als dat er al is, dan draait dit beleid om het welzijn van de kat en niet om het welzijn van zijn omgeving, zo merken de onderzoekers op. Dat komt – zo stellen de wetenschappers – omdat men er vanuit gaat dat de totale sterfte veroorzaakt door huiskatten in het niet valt bij andere antropogene (door mensen veroorzaakte) bedreigingen. Denk daarbij aan gebouwen waar vogels tegenaan botsen of vernietiging van het leefgebied van wilde dieren. Maar is dat wel zo?

WIST U DAT…

…katten hun dieet zelf heel zorgvuldig samenstellen?

Miljarden slachtoffers
In hun onderzoek proberen de wetenschappers dat helder te krijgen. Ze bestudeerden daarvoor eerdere onderzoeken waarin gekeken werd hoeveel dieren door toedoen van de kat het loodje leggen. Op basis van verschillende onderzoeken moeten ze concluderen dat katten jaarlijks miljarden dieren en vogels de kop kosten. Het grootste deel van deze sterfgevallen wordt veroorzaakt door wilde katten. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, ook katten die wel een baasje hebben, leveren een substantiële bijdrage aan de hoge sterftecijfers onder vogels en andere zoogdieren.

Antropogene dreiging
Daarmee sterven door toedoen van katten veel meer vogels en dieren dan wetenschappers dachten. Sterker nog: katten kunnen wel eens meer sterfte onder dieren en vogels veroorzaken dan elke andere antropogene dreiging op zich.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek. In vervolgstudies moet dan achterhaald worden welke gevolgen de sterfte van zoveel vogels en dieren voor populaties heeft en of er maatregelen moeten worden genomen. “Deze sterftecijfers zijn vooral zorgwekkend met het oog op de groeiende populatie huiskatten, de groeimogelijkheden voor de populaties katten zonder baasjes en het steeds overvloediger voorkomen van directe en indirecte sterfteoorzaken die wilde dieren in de VS en daarbuiten bedreigen.”

Bronmateriaal

"The impact of free-ranging domestic cats on wildlife of the United States" - Nature Communications
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hannibal Poenaru (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd