Amerikaans weerstation meet hoogste temperatuur die ooit op aarde is gemeten

In Death Valley tikte de thermometer de 54,4 graden Celsius aan. Mogelijk een wereldrecord.

In het Amerikaanse Death Valley is een recordbrekende temperatuur van 54,4 graden Celsius gemeten. Deze ongekende hitte is de hoogste temperatuur die ooit in de maand augustus in de Amerikaanse woestijn is voorgekomen. En mogelijk is het zelfs een wereldrecord.

Death Valley
Death Valley is een woestijnachtig dal gelegen in de Amerikaanse staat Californië. Dat het kwik hier behoorlijk kan stijgen, is geen verrassing. Zo is bekend dat het ‘s zomers een van de heetste plaatsen ter wereld is, samen met enkele woestijngebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Maar dat de thermometer 54,4 graden Celsius aantikt, is uniek. Op dit moment kampen de Verenigde Staten met een immense hittegolf, die grote delen van het land teistert.

Wereldrecord?
Het is nog even afwachten of de nieuw gemeten temperatuur een nieuw wereldrecord is. Op 10 juli 1913 werd er namelijk eveneens in Furnace Creek in Death Valley een temperatuur van 56,7 graden Celsius genoteerd. En in de Tunesische stad Kebili zou het kwik naar 55,0 graden Celsius zijn gestegen. De betrouwbaarheid van deze metingen wordt door meerdere weerhistorici echter ernstig in twijfel getrokken. Daarom staat op dit moment een temperatuur van 54,0 graden Celsius, gemeten in 2016 in Koeweit en in 2017 in Pakistan, te boek als de hoogste temperatuur ooit.

Top 3
De nieuw gemeten temperatuur in Death Valley behoort dus hoe dan ook tot de top 3. Bovendien is het de hoogste temperatuur die ooit in de maand augustus in het gebied is voorgekomen. Klimaatdeskundigen zullen nu onderzoek doen naar de extreme records uit het verleden om hun betrouwbaarheid te toetsen. Dan zal blijken of er afgelopen weekend inderdaad een nieuw wereldrecord is neergezet.

Hitterecords
Het is overigens niet voor het eerst dat er hitterecords sneuvelen. Dat gebeurt steeds vaker. Na bijna 75 jaar stand te hebben gehouden, sneuvelde ons eigen nationale hitterecord – gevestigd op 23 augustus 1944 – vorig jaar. Woensdag 24 juli 2019 werd in Eindhoven een temperatuur van 39,3 graden Celsius gemeten. Dat is maar liefst 0,7 graden Celsius hoger dan de temperatuur die in 1944 in Warnsveld werd genoteerd. Dit nationale hitterecord hield echter maar kort stand. Kort daarna werd namelijk op meerdere plaatsen in Nederland een temperatuur boven de 40 graden Celsius gemeten. En uiteindelijk werd een nieuw nationaal hitterecord gevestigd in Gilze-Rijen. Daar werd een maximale temperatuur van 40,7 graden Celsius genoteerd. Maar ook op de koudste plekken op aarde worden lang staande hitterecords verbroken. In de stad Longyearbyen op Spitsbergen steeg het kwik bijvoorbeeld onlangs nog naar een recordbrekende 21,7 graden Celsius. Ook in Siberië schieten de temperaturen omhoog. In juni werden er lokaal wel temperaturen van 38 graden Celsius gemeten.

De grote en lang aanhoudende temperatuurafwijkingen roepen de vraag op of dit dan misschien zo langzamerhand het nieuwe normaal gaat worden. Een nieuw normaal, ingegeven door de opwarming van de aarde. Toch blijken hitterecords nieuwswaardig. De vraag is echter: zijn ze ook verrassend?

Bronmateriaal

"" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: Gerd Altmann via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd