Amerikaans museum maakt een reconstructie van een vierjarige T. rex

Maar ook een volwassen, en een baby T.rex horen bij de collectie.

Denk je aan een T.rex, dan denk je waarschijnlijk aan een enorm grote moordmachine zoals het exemplaar uit Jurassic Park. Maar ook deze roofdieren waren ooit klein. Het American Museum of Natural History besloot een reconstructie te maken van de T.rex in verschillende stadia van zijn leven. Zo bouwden paleontologen drie levensgrote modellen van een baby T.rex, een vierjarige T.rex en een volwassen exemplaar, gebaseerd op fossiele botten, voorbeelden van gerelateerde reptielen en wat eigen interpretatie.

Icoon
Het eerste T.rex-skelet werd in 1902 ontdekt door de legendarische paleontoloog Barnum Brown die verbonden was aan het American Museum of Natural History. Dit museum heeft dan ook als een van de weinige een origineel exemplaar van een T.rex in de collectie zitten. Wegens het 150-jarige jubileum besloot het museum alles uit de kast te halen met een ode aan de meest iconische dinosaurus aller tijden. “Dinosaurussen hebben een speciale status die de wetenschap overstijgt,” zegt Michael Novacek verbonden aan het museum. “De belangrijkste onder hen is de T.rex, die misschien wel de beroemdste en meest gevierde dino is die ooit heeft geleefd.”

Volwassen T.rex
Voor de tentoonstelling reconstrueerden paleontologen de T.rex op drie verschillende momenten uit zijn leven. En de realiteit wordt zo dicht mogelijk benaderd. “In de afgelopen dertig jaar hebben we een enorme toename gezien van zowel het aantal fossiele resten van de tyrannosaurus, als de beschikbaarheid van technologie waarmee we de complexe vragen over deze dieren kunnen onderzoeken,” zegt paleontoloog Mark Norell. In de eerste plaats komt er natuurlijk een enorm en levensgroot model van een volwassen T.rex. En dit model is in met oog voor detail gebouwd. Zo zullen zelfs de veren die dit prehistorische roofdier mogelijk had, niet ontbreken.

Vierjarige T.rex
Ook reconstrueerden de paleontologen een vierjarige T.rex. Hoewel de dino op vierjarige leeftijd nog niet zo groot was als een volwassene, was hij zeker vijf keer zwaarder dan een vier jaar oud jongetje. Daarnaast was hij waarschijnlijk net zo groot als elke andere roofzuchtige dinosaurus uit zijn leefomgeving. Waarschijnlijk had de dino op deze leeftijd nog een dik verenpak dat voor warmte en camouflage zorgde. Ook had hij relatief lange armen (in tegenstelling tot zijn volwassen tegenhangers), een slank lichaam en scherpe tanden. Hoewel hij met deze tanden gemakkelijk vlees kon afscheuren, kon hij er waarschijnlijk nog geen botten mee breken.

Baby T.rex
Ook een baby T.rex zal in de collectie niet ontbreken. En deze zag er destijds waarschijnlijk best schattig uit. Zo kan hij best weleens heel slungelachtig zijn geweest en iets weg hebben gehad van een kalkoen. Ook was de T.rex in zijn jonge jaren waarschijnlijk helemaal bedekt met dons, net als een eendje.

Zelfs een roofzuchtig monster als de T.rex was ooit klein. En zo zag hij er toen misschien wel uit. Afbeelding: D. Finnin/© AMNH

Hoewel de gevonden fossielen en technologie wetenschappers in staat hebben gesteld om mysteries over deze prehistorische roofdieren te ontrafelen, is er nog steeds veel dat we niet weten. Hoe klonk een T.rex bijvoorbeeld? En wat voor kleur had hij? Hoewel hij vaak met een soort krokodillenhuid wordt afgebeeld, kan de T.rex net zo goed fel gekleurd zijn geweest. Maar of we ooit een antwoord op deze vragen gaan vinden? De toekomst zal het uitwijzen.

Bronmateriaal

"T. Rex: The Ultimate Predator Opens at the American Museum of Natural History " - American Museum of Natural History

Afbeelding bovenaan dit artikel: D. Finnin/© AMNH

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd