Amerikaan rekent eerst en slaat dan alarm

Onverzekerde of mogelijk onderverzekerde Amerikanen die een hartaanval krijgen, wachten lang met het waarschuwen van de spoedeisende hulp. Dat komt doordat ze bang zijn voor de hoge kosten die een ziekenhuisopname met zich meebrengt. Dat ontdekte medisch psychologe Kim Smolderen.

Het te lang wachten met het waarschuwen van de spoedeisende diensten is in sommige gevallen fataal. Als een telefoontje een uur wordt uitgesteld dan wordt de kans op overlijden aanzienlijk groter en de kans op optimale behandelresultaten slinkt.

Uit het onderzoek van Smolderen blijkt dat meer dan zestig procent van de hartpatiënten er meer dan twee uur de tijd voor neemt om in het ziekenhuis te komen. 49 procent van de onverzekerden en 45 procent van de verzekerden met financiële problemen stelt het zelfs meer dan zes uur uit.

Het onderzoek van Smolderen toont aan hoe belangrijk het is om een goede en betaalbare ziekteverzekering te hebben. De resultaten zijn dan ook zeker een waarschuwing aan het adres van de beleidsmakers in Nederland. Ondanks de vergrijzing en de hoge kosten die dit met zich meebrengt, moet de betaalbaarheid van de zorg altijd prioriteit hebben.

In Nederland is ongeveer één procent van alle mensen onverzekerd. Hierbij moet worden opgemerkt dat de zorg in Nederland veel goedkoper is dan in de Verenigde Staten.

Bronmateriaal

Persbericht van Universiteit van Tilburg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd