Amerikaan is graf beruchte piraat op het spoor

Amerikaan Pat Croce is ervan overtuigd dat hij binnenkort het graf van zeeheld en piraat Francis Drake gaat vinden.

Drake leefde in de zestiende eeuw. Hij was de eerste Engelsman die rond de wereld voer en tijdens de strijd tegen de Spaanse Armada in 1588 was hij het die de Engelsen aan de overwinning hielp. Maar de held had ook een andere kant: hij was een piraat en één van de eerste slavenhandelaren.

Overleden
In 1596 stierf Drake op zee. Zijn lichaam – geheel in harnas en in een kist geplaatst – zou voor de kust van Panama liggen. Maar niemand heeft het ooit nog gevonden.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs ook diverse ontdekkingen deden op het schip van piraat Zwartbaard?

Schepen
Croce wil daar verandering in brengen. Hij zette een team op om het lichaam van Drake op te sporen. En het lijkt erop dat hij succes heeft. Zijn team – waarin ook archeoloog Jim Sinclair zit – heeft de twee schepen Elizabeth en Delight teruggevonden. Deze schepen behoorden aan Drake toe en werden halsoverkop verlaten en tot zinken gebracht toen de piraat aan dysenterie stierf. De bemanning moet bang zijn geweest dat de schepen in handen van de Spanjaarden vielen.

Lichaam
De kans is groot dat het lichaam van Drake vlakbij de schepen wordt teruggevonden. Tussen het moment waarop hij stierf en het moment waarop de schepen tot zinken werden gebracht, zit namelijk niet zo heel veel tijd.

Croce is in zijn nopjes met de vondst. “Dit is absoluut een droom die uitkomt,” stelt hij. “De schepen vinden van één van de meest succesvolle piraten in de geschiedenis die eigenhandig een ravage aanrichtte in het nieuwe rijk van de Spanjaarden.”

Bronmateriaal

"Sir Francis Drake's body 'close to being found off Panama'" - BBC.co.uk
Het schilderij boven dit artikel is gemaakt door Marcus Gheeraerts.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd