Amerikaan creëert eigen kernreactor

Overdag is Mark Suppes uit New York een webontwikkelaar voor Gucci, maar ‘s nachts bouwt hij zijn eigen kernreactor. Hij en 37 anderen zijn lid van Fusor.net, een online gemeenschap met als doel zelf thuis fusie te bewerkstelligen. Moeten de buren van Suppes oppassen?

Nee, wat Suppes doet is legaal. De beste man werkt niet met gevaarlijke materialen als uranium en plutonium, maar met deuteriumgas. Deuterium lijkt erg op waterstof.

“Ik denk dat deze technologie onze energieproblemen kan oplossen”, zegt Suppes tegen BBC. “Daarom begon ik met het bouwen van een kernreactor.”

In de kernreactor van Suppes vindt kernfusie plaats. Kernfusie is het samensmelten van de kernen van verschillende atomen, waarbij een ander, zwaarder element wordt gevormd. Wanneer atomen van lichte elementen zoals waterstof samensmelten, wordt hierbij iets van de massa omgezet in energie, in het geval van waterstof ongeveer 0,67%. Deze energie is af te tappen: kernenergie.

Ondanks dat Suppes’ generator legaal is, zijn er wel enkele kanttekeningen. Zo heeft zijn machine 30.000 volt nodig om te werken. Daarnaast produceert de reactor een kleine hoeveelheid straling, omdat neutronen tegen elkaar botsen.

Op dit moment genereert de reactor van Suppes niet meer stroom dan hij erin stopt. Daarom is de reactor nog niet het ‘gouden ei’ waar wetenschappers naar op zoek zijn. In de toekomst hoopt Suppes een grotere kernreactor te kunnen bouwen, die misschien wel break-even draait.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd