Amateurs bouwen bemand ruimtevaartuig

Een groepje Deense vrijwilligers heeft een raket gebouwd die in staat is om een mens in de ruimte te brengen. De eerste testvlucht staat voor 31 augustus gepland. Dan wordt de raket vanaf de Baltische Zee gelanceerd. De raket moet zeker 150.000 meter hoog komen en daarna met behulp van een parachute weer op aarde landen.

De raket heeft de naam HEAT1X-TYCHOBRAHE gekregen. Tijdens de eerste testvlucht gaat er geen mens mee, maar neemt een dummy diens plaats in. Op de grond worden de resultaten geanalyseerd en hopelijk kan één van de vrijwilligers dan binnenkort in het vehikel plaatsnemen voor een kort, maar heftig ritje.

Foto: www.copenhagensuborbitals.com
Camera
De raket zal namelijk door de geluidsbarrière heen gaan en de nodige G-krachten te verwerken krijgen. De dappere astronaut die straks in de raket kruipt, moet bovendien in het voertuig staan en is enkel in staat om zijn armen te bewegen. Het is de

bedoeling dat hij de rit op camera vastlegt.

Parachute
Zodra de raket op 150.000 meter hoogte is en weer begint te dalen, remmen parachutes deze af. Met behulp van een GPS-signaal en een zeer snelle boot worden de raket en astronaut dan uit het water gevist.

Als de testvlucht op 31 augustus goed verloopt, volgt een echte bemande vlucht ongetwijfeld snel. En daarmee zou Denemarken het vierde land zijn dat ‘gewone burgers’ de ruimte inbrengt. Eerder deden de Verenigde Staten, Rusland en China dat ook al. Het is wel voor het eerst dat zo’n project zonder enige steun van de overheid op poten wordt gezet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd