Amateur-astronoom maakt kiekjes van Hubble-kaliber

De Britse amateur-astronoom Peter Shah maakte een gat in zijn houten tuinhuisje en plaatste een bescheiden telescoop met een diameter van 20 centimeter. Shah maakte zeer scherpe foto’s van de Melkweg. Zo scherp, dat de foto’s vergelijkbaar zijn met kiekjes van de Hubble telescoop.

Het is natuurlijk niet eerlijk om de telescoop van Shah met de Hubble-telescoop te vergelijken. Shah gaf niet meer dan 23.000 euro uit aan zijn telescoop. De Hubble-telescoop kostte tot nu toe al meer dan 2,5 miljard euro. “De meeste mannen houden er van om in hun schuur te klussen, maar mijn schuur is iets meer hightech dan die van de meeste anderen”, zegt Shah in een interview met de Britse site Telegraph.co.uk.

De site van Peter Shah – astropix.co.uk – staat bomvol met prachtige foto’s. De amateur-astronoom maakte tot nu toe heel veel mooie plaatjes van objecten als de Paardenkopnevel en het Andromedastelsel.

“De lucht boven Groot-Brittannië is vaak bewolkt, dus soms moet ik maanden wachten om een foto te kunnen maken”, legt Shah uit. “Mijn foto’s laten zien dat het universum voor iedereen toegankelijk is, zelfs met een klein budget.”


Paardenkopnevel, gefotografeerd door Peter Shah.

Bronmateriaal

"Space pictures taken from garden shed" - Telegraph.co.uk
"Image Gallery" - Astropix.co.uk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd