Alzheimerproteïne verspreidt zich wellicht door infecties

Het proteïne beta-amyloïde vormt in het brein zogenaamde plaques die de ziekte Alzheimer altijd vergezellen. Onderzoek wijst nu uit dat die stofjes zich ook vanuit andere lichaamsdelen naar het brein kunnen begeven om daar voor een hoop ellende te zorgen. Dat blijkt uit experimenten op muizen. Is dit aspect van Alzheimer dan besmettelijk?

In 2006 toonden onderzoekers aan dat zij ervoor konden zorgen dat het schadelijke stofje in het brein ontstond. Ondertussen is de wetenschap alweer een stap verder. Onderzoeker Mathias Jucker van de universiteit van Tübingen (Duitsland) injecteerde het proteïne dat de plaques vormt in de buik van muizen. De proteïnen zorgden er daarop voor dat de plaques ondanks de afstand in het brein terechtkwamen en voor problemen gingen zorgen.

Besmettelijk?
Het is een opvallende ontdekking die veel nieuwe vragen met zich meebrengt. Want als beta-amyloïde vanuit de buik van een muis voor problemen in het hoofd zorgt, dan moet dat wel via de bloedbaan lopen. En is het dan ook niet mogelijk dat Alzheimer door bloedtransfusies van mens op mens wordt overgedragen? Op dit moment weten onderzoekers het niet. “We weten bijvoorbeeld niet of beta-amyloïde weer uit het brein kan komen en in de bloedstroom kan belanden,” vertelt Jucker.

WIST U DAT…

…het hebben van een levensdoel de kans op Alzheimer verkleint?

Verandering
Daarbij moet worden opgemerkt dat het door beta-amyloïde veroorzaakte stofje geen Alzheimer veroorzaakt, maar slechts één goedje is dat met de ziekte vergezeld gaat. “Deze onderzoekers bestuderen geen Alzheimer en zeker geen besmettelijke ziekte van Alzheimer,” vertelt neuroloog Paul Salvaterra die niet bij het onderzoek betrokken was. “Deze ziekte die zij bestuderen is enkel verantwoordelijk voor enkele veranderingen in het brein die samenhangen met Alzheimer.”

De prille resultaten hebben volgens Jucker geen gevolgen voor de volksgezondheid. Wel waarschuwt hij dat onderzoekers die werken met het proteïne voorzichtig moeten zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd