Alzheimerpatiënt voelt emoties nadat herinneringen weg zijn

lachend-oud

Wanneer een Alzheimerpatiënt bezoek krijgt van een familielid of verwaarloosd wordt door een verzorger, kan hij deze herinnering snel weer vergeten. Toch voelt een patiënt zich nog langere tijd gelukkig of verdrietig, zelfs nadat de herinneringen zijn verdwenen.

Wetenschappers van de universiteit van Iowa hebben zeventien Alzheimerpatiënten verdrietige of vrolijke films laten zien. Vijf minuten na het vertonen van de film konden de proefpersonen met Alzheimer veel details niet meer herinneren. Vijf personen konden geen feiten uit de film opnoemen.

Dertig minuten na afloop van de film kregen de Alzheimerpatiënten vragen voorgeschoteld over hoe zij zich voelden. Hoewel zij de film niet meer konden herinneren, voelden zij zich nog steeds vrolijk of verdrietig. Opvallend: des te minder een patiënt herinnerde van de film, des te langer was de Alzheimerpatiënt verdrietig.

“Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is hoe wij Alzheimerpatiënten behandelen”, vertelt wetenschapper Edmarie Guzmán-Vélez. “Wanneer een verzorger goed is voor een Alzheimerpatiënt, heeft dit gedurende een bepaalde periode invloed op de gemoedstoestand van een patiënt. Kleine, positieve dingen – zoals lekker eten serveren, muziek luisteren, sporten, bezoekjes van familie en vrienden, grappen maken – hebben een langdurige emotionele impact op de kwaliteit van leven van een Alzheimerpatiënt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd