Alzheimer tien jaar van tevoren al te zien

Hersenen vertonen een decennium voordat de symptomen ontstaan al sporen van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers verzamelden een aantal gezonde proefpersonen die allemaal al in de zeventig waren en volgden ze gedurende een aantal jaren. Er werden regelmatig hersenscans van de proefpersonen gemaakt. Aan het eind van de studie hadden vijftien van de 65 proefpersonen Alzheimer ontwikkeld.

WIST U DAT…

…Alzheimer waarschijnlijk ontstaan is door een overhaaste evolutie?

Hersenschors
Al snel bleek er een verschil te zijn tussen de proefpersonen die Alzheimer kregen en de proefpersonen die gezond bleven. Op de scans die gemaakt waren toen iedereen nog gezond was, was te zien dat sommige ouderen een gekrompen hersenschors hadden. Ouderen met zo’n kleinere hersenschors bleken drie keer zoveel kans te hebben binnen tien jaar tijd Alzheimer te ontwikkelen.

Denken
De hersenschors is betrokken bij het denken, herinneren en plannen. Dat zijn allemaal functies die iemand met Alzheimer niet meer of moeilijk kan uitvoeren. De ouderen die Alzheimer kregen, bleken lang van tevoren al een dunnere hersenschors te hebben.

Hoewel het een kleinschalige studie is en nader onderzoek noodzakelijk is, zijn de onderzoekers blij met de resultaten. Als er in de toekomst een medicijn ontwikkeld wordt, helpt dat waarschijnlijk het beste wanneer iemand het risico op de ziekte loopt, maar nog geen symptomen vertoont.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd