Altijd al naar de maan gewild? Dit is je kans!

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa zal in 2023 een rondje om de maan cirkelen en is dringend op zoek naar acht medepassagiers.

Nog twee jaar en dan moet de eerste commerciële missie naar de maan plaatsvinden. De missie waarbij tien tot twaalf mensen een rondje om de maan zullen maken, wordt georganiseerd door SpaceX. De stoeltjes werden in 2018 al opgekocht door de Japanse ondernemer Yusaku Maezawa. Eentje was voor hemzelf. En acht andere liggen nu voor het grijpen.

Aanmelden
De miljardair heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat mensen wereldwijd zich nu in kunnen schrijven om kans te maken op één van de acht reeds door hem betaalde stoeltjes. Aanmelden kan tot 14 maart 16.00 uur (Nederlandse tijd).

In 2018 stelde Maezawa nog dat hij voornemens was om met acht kunstenaars naar de maan te vliegen. Maar die eis is nu van tafel, omdat ‘kunstenaar’ een lastig te definiëren begrip bleek. In een wervingsfilmpje stelt de Japanner nu op zoek te zijn naar (creatieve) mensen met verschillende achtergronden. “Het maakt niet uit wat je doet,” aldus Maezawa. De enige twee harde eisen die hij stelt, is dat zijn medepassagiers hun creativiteit tijdens de ruimtereis gebruiken om anderen te helpen en de samenleving te dienen. Daarnaast moeten de kandidaten bereid en in staat zijn om hun medepassagiers – die dus dezelfde ambities moeten hebben – waar nodig te ondersteunen. “Dat zijn de twee belangrijkste criteria in de selectie van de acht passagiers,” aldus Maezawa.

Selectieproces
Wie zich geroepen voelt, kan zich nu reeds inschrijven via deze site. Na inschrijving ontvangen alle potentiële medepassagiers een mailtje met meer informatie over het selectieproces. Half maart wordt vervolgens gestart het met screenen van kandidaten. Daarna volgen online interviews. En eind mei moeten dan de eindgesprekken en medische keuringen plaatsvinden, waarna de gelukkigen naar verwachting eind juni kunnen worden geselecteerd. In de periode die volgt, worden de passagiers getraind en voorbereid op hun ruimtemissie.

Starship
Het gaat allemaal vrij snel, want al in 2023 moet deze missie – dearMoon gedoopt – plaatsvinden. Dat is behoorlijk ambitieus. Niet alleen met het oog op de selectieprocedure, maar ook als we kijken naar Starship; het ruimtevaartuig waarmee Maezawa en andere gelukkigen naar de maan zullen vliegen. Dat is op dit moment namelijk nog in aanbouw. Het laatste prototype vloog begin februari naar een hoogte van 10 kilometer en explodeerde – net als het voorgaande prototype dat in december het luchtruim koos – tijdens de landing. Een vlucht naar de maan lijkt dan ook nog ver weg. Maar Musk denkt nog steeds dat 2023 haalbaar is. “Ik heb er vertrouwen in dat we Starship voor 2023 al heel veel keren in een baan om de aarde hebben gebracht en dat Starship in 2023 veilig genoeg is om mensen te vervoeren.”

Ook Maezawa zegt alle vertrouwen te hebben in SpaceX en uit te zien naar de historische ruimtereis. “Ik ben wel een beetje bang,” bekent hij. “Maar mijn nieuwsgierigheid wint het.”

Lang was de ruimte het domein van ruimtevaartorganisaties en hun astronauten, maar dat is aan het veranderen. Voor de komende jaren staan verschillende commerciële ruimtemissies gepland waarbij ruimtetoeristen naar de (sub)orbitale ruimte vervoerd worden. Zo hoopt SpaceX dit jaar nog vier ruimtetoeristen in een baan om de aarde te plaatsen. En maakte het bedrijf Axiom Space recent bekend voornemens te zijn om vier ruimtetoeristen naar het ISS te transporteren. Ondertussen maakt ook Virgin Galactic – een bedrijf dat zich op de suborbitale ruimte richt – zich op voor een belangrijke vlucht: het bedrijf hoopt later dit jaar zijn eerste ruimtetoerist te lanceren.

Bronmateriaal

"DearMoon"
Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX (via Flickr.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd