Altijd al een planetoïde een naam willen geven? Dit is je kans!

De Japanse ruimtevaartorganisatie nodigt iedereen uit om een pakkende naam te bedenken voor de ruimtesteen die deze in 2026 van dichtbij hoopt te gaan bekijken.

Voor nu wordt die ruimtesteen aangeduid als 2001 CC21. Dat bekt natuurlijk niet echt lekker. En dus is het tijd om deze vóór zijn moment of fame zich in 2026 aandient, een nieuwe naam te geven. En iedereen mag meedenken.

De regels
Dat wil echter niet zeggen dat alles ook is toegestaan. Er zijn namelijk wel regels voor de naamgeving van planetoïden. Die regels zijn opgesteld door de International Astronomical Union (IAU): de organisatie die uiteindelijk ook officieel beslist welke namen aan hemellichamen worden toegewezen. Voor planetoïden geldt dat voorgestelde namen niet langer mogen zijn dan 16 tekens, bij voorkeur uit één woord bestaan en niet aanstootgevend mogen zijn. Ook mag de naam niet te veel lijken op de namen die andere planetoïden of hun manen al dragen. Ook is de IAU geen fan van namen die veel aan huisdieren worden gegeven en die commercieel van aard zijn (bijvoorbeeld bedrijfsnamen). Ook namen van individuen die voornamelijk bekend staan vanwege politieke of militaire activiteiten worden afgekeurd, tenzij de sterftedag van deze individuen of de gebeurtenis waar de meesten van ons hen van kennen al 100 jaar of meer achter ons ligt. Voor aardscheerders – oftewel planetoïden die de baan van de aarde kruisen of daarbij in de buurt komen – geldt ten slotte nog dat het gebruikelijk is dat zij een naam uit de mythologie krijgen. Aangezien 2001 CC21 een aardscheerder is, beperkt dat de keuzevrijheid natuurlijk ook al behoorlijk.

En nog even dit
Heel veel ruimte voor dichterlijke vrijheid is er dus niet. Maar toch: iedereen mag een voorstel doen. En dat kan hier. Daarbij wordt het ook nog eens gewaardeerd als je bij het bedenken van een naam naast de hierboven beschreven regels ook wat we nu over de ruimtesteen weten en het feit dat deze binnenkort door een ruimtesonde van dichtbij bekeken gaat worden, in het achterhoofd houdt.

Over de ruimtesteen
Maar wat we weten dan precies over de ruimtesteen? Nou, de steen werd – zoals de naam al een beetje verraadt – in 2001 ontdekt. De baan die de ruimtesteen om de zon trekt, is ongeveer net zo lang als de baan van de aarde. De planetoïde doet er ongeveer 5 uur over om een rondje om de eigen as te draaien. Hoe groot de ruimtesteen is, weten we niet precies: ergens tussen de 440 en 700 meter. De vorm is ook in nevelen gehuld, hoewel het vermoeden bestaat dat deze wat langgerekt van vorm is.

Beelden
De verwachting is dat we over 2,5 jaar veel meer over 2001 CC21 zullen weten. In juli 2026 scheert Hayabusa2 namelijk langs de ruimtesteen. Het moet fraaie hogeresolutiebeelden van de planetoïde op gaan leveren.

Hayabusa2
Die beelden zijn een bonus; Hayabusa2 is eigenlijk namelijk ontworpen om materiaal van een planetoïde te halen en terug naar de aarde te brengen. Dat heeft de sonde echter al achter de rug; Hayabusa2 bemonsterde de planetoïde Ryugu in 2019 en leverde het verzamelde materiaal in december 2020 af op aarde. Omdat de sonde nog prima functioneerde, werd de missie verlengd en een scheervlucht langs een tweede planetoïde gepland. Die moet dus in 2026 – meer dan elf jaar nadat Hayabusa2 vanuit Japan gelanceerd werd – plaatsvinden.

Voor nu zet Hayabusa2 dan ook koers naar 2001 CC21. Maar wie weet, wordt die naam binnenkort wel op jouw aangeven aangepast. Je hebt nog tot 9 mei om een voorstel te doen.

Bronmateriaal

"2001 CC21 naming campaign - We're on the look out for a name for asteroid 2001 CC21!" - JAXA
Afbeelding bovenaan dit artikel: Nazarii Neshcherenskyi from Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd