Alsof het nooit anders is geweest: wetenschappers geven mensen een extra duim – en die wennen daar vervolgens bizar snel aan

Zo’n extra duim blijkt superhandig! Het stelt mensen in staat om taken uit te voeren die normaal gesproken moeilijk of zelfs onmogelijk zijn met slechts één hand. Sterker nog, met zo’n extra duim kun je taken uitvoeren die anders zelfs meerdere handen zouden vereisen.

Misschien vraag je je af of de vijf vingers die we hebben niet al genoeg zijn. Maar daar denk je na het lezen van dit artikel wellicht anders over. Onderzoekers hebben namelijk een extra robotduim ontwikkeld die niet alleen helpt bij het vastpakken van voorwerpen, maar het ook mogelijk maakt om meer dingen tegelijkertijd op te tillen. Best handig, toch?

De robotduim
De robotduim wordt aan de tegenovergestelde kant van de handpalm gedragen ten opzichte van de natuurlijke duim. Je bedient ‘m met behulp van een druksensor onder je voeten. Als je drukt met je rechterteen, beweegt de duim over je hand. En als je met je linkerteen drukt, gaat de duim omhoog naar je vingers. Hoeveel de duim beweegt, hangt af van hoe hard je drukt. En als je stopt met drukken, gaat de duim terug naar zijn oorspronkelijke positie.

De extra duim stelt gebruikers in staat om verschillende dingen tegelijkertijd vast te houden. Afbeelding: Dani Clode Design / The Plasticity Lab

Experiment
Om te bestuderen hoe nuttig zo’n extra duim is, voerden de onderzoekers een experiment uit met 596 deelnemers van verschillende leeftijden (van drie tot 96 jaar oud) en uit verschillende achtergronden. Het team testte het robotische apparaat op een diverse groep deelnemers, wat volgens hen essentieel is om ervoor te zorgen dat nieuwe technologieën inclusief zijn en voor iedereen kunnen werken.

Twee taken
De deelnemers kregen één minuut om het apparaat te leren kennen. Vervolgens moesten ze twee verschillende taken uitvoeren. Bij de eerste taak moesten de deelnemers één voor één pinnen uit een pegboard (een bord met gaten) pakken en deze vervolgens in een mandje plaatsen. Ze kregen hiervoor 60 seconden de tijd. Bij de tweede taak moesten de deelnemers vijf of zes verschillende voorwerpen verplaatsen. Omdat deze voorwerpen diverse vormen hadden, moesten deelnemers verschillende handelingen uitvoeren, wat de taak moeilijker maakte. Opnieuw was het doel voor de deelnemers om binnen een minuut zo veel mogelijk voorwerpen in een mandje te plaatsen.

Resultaten
De resultaten zijn verbazingwekkend. 333 deelnemers voltooiden de eerste taak en 246 de tweede. Maar bijna iedereen kon het apparaat vrijwel meteen gebruiken. Bijna alle deelnemers, 98 procent, konden binnen de eerste minuut van gebruik objecten met succes verplaatsen. Er waren slechts 13 deelnemers die dit niet konden. Deelnemers vertoonden verschillende vaardigheidsniveaus, maar er waren geen prestatieverschillen tussen mannen en vrouwen. Ook maakte het niet uit of iemand links- of rechtshandig was, ondanks dat de robotduim altijd aan de rechterhand werd gedragen. Bovendien vonden de onderzoekers ook geen duidelijk bewijs dat mensen die als ‘handig’ worden beschouwd – zoals muzikanten of mensen met een handvaardig beroep – beter waren in de taken.

Dat went snel!
Al met al laten de onderzoekers met dit grappige experiment zien dat mensen verrassend snel gewend raken aan een extra duim. De deelnemers beheersten het gebruik van de duim om voorwerpen op te pakken en te verplaatsen opvallend vlug. En zo’n extra duim blijkt superhandig. Het helpt de drager om beter dingen vast te pakken en meer spullen tegelijkertijd vast te houden. Hierdoor kan de gebruiker dingen doen die anders moeilijk of onmogelijk zouden zijn met één hand, of zelfs taken uitvoeren die normaal gesproken meerdere handen vereisen.

Handicap
Deze studie is overigens niet alleen grappig, maar heeft ook serieuze implicaties. Er komen namelijk steeds meer technologieën op de markt waarmee we onze bewegingen kunnen verbeteren. Neem bijvoorbeeld exoskeletten of robotachtige lichaamsdelen, die onze motorische vaardigheden kunnen versterken en onze fysieke grenzen kunnen overschrijden. Deze apparaten kunnen zowel nuttig zijn voor gezonde mensen die hun productiviteit willen verhogen, als voor mensen met een handicap. “ Technologie verandert onze definitie van wat het betekent om mens te zijn,” zegt onderzoeker Tamar Makin. “Machines maken steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Deze technologieën bieden opwindende nieuwe kansen die de maatschappij ten goede kunnen komen.”

De studie illustreert hoe snel mensen zich kunnen aanpassen aan nieuwe technologische mogelijkheden, zoals het gebruik van een extra duim. En misschien geeft het wel een glimp van de toekomst, waarin menselijke capaciteiten niet alleen worden vergroot door biologische evolutie, maar ook door symbiotische samenwerking met geavanceerde technologieën. De tijd zal het leren.

Bronmateriaal

"Public have no difficulty getting to grips with an extra thumb, study finds" - University of Cambridge (via EurekAlert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Dani Clode Design / The Plasticity Lab

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd