Als we korting op gezonde producten krijgen, kopen we meer calorieën

salade

Goedkope gezonde producten leiden niet tot een gezondere voeding, dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het geven van kortingen zorgt er wel voor dat mensen meer gezonde producten kopen, maar ze gaan niet minder ongezonde producten kopen.

Een doos van twintig diepvrieshamburgers is nog altijd goedkoper dan een gezond stukje vlees met verse groenten. In de Nederlandse supermarkt zijn ongezonde producten niet alleen verleidelijk, maar daarnaast ook een stuk goedkoper dan gezonde producten. U zou dan ook kunnen denken dat het geven van hoge kortingen op gezonde voeding zorgt voor een gezondere levensstijl. Het tegendeel blijkt echter waar.

In totaal kopen we meer
Uit een onderzoek van de VU Amsterdam blijkt dat mensen meer gezonde producten kopen wanneer zij vijftig in plaats van tien procent korting ontvangen. In de hoeveelheid aankopen van ongezonde producten verandert er niets. “Mensen kopen meer voeding in totaal en dus ook meer calorieën”. Labels als ‘gezonde keus’, ‘reclame’en ‘gezonde keus en reclame’ hadden geen effect op de aankopen.

WIST U DAT…

…met pensioen gaan slecht is voor de gezondheid?

Virtuele Supermarkt
De resultaten zijn de uitkomst van een onderzoek met de Virtuele Supermarkt, een driedimensionaal computerprogramma naar het evenbeeld van een normale supermarkt. Aan het experiment deden 134 proefpersonen mee. Zij konden thuis vanaf hun computer of laptop, met een winkelwagentje navigeren en boodschappen doen. Het team onderzocht de effecten van verschillende kortingen (tien, 25 en 50 procent) op gezonde voeding. Ook experimenteerden de onderzoekers met verschillende labels (bijvoorbeeld ‘reclame’ of ‘reclame en gezonde keus’ of ‘gezonde keus’).

Uit eerder onderzoek met de Virtuele Supermarkt was al gebleken dat korting geven op alleen groente en fruit er niet toe leidt dat mensen in totaal meer calorieën kopen.

Bronmateriaal

Persbericht VU Amsterdam
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door timlewisnm (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd