Als je even geduld hebt, lucht een huilbui echt op

huilen

Lucht een huilbij op? Ja! Na een huilbui voel je je doorgaans beter dan daarvoor, zo suggereert nieuw onderzoek.

Wetenschappers verzamelden 60 proefpersonen en lieten ze twee tranentrekkers zien: La vita è bella en Hachi. Van de 60 proefpersonen waren er 28 die het niet droog hielden. Direct nadat de films waren afgelopen, moesten de proefpersonen aangeven hoe ze zich voelden. En datzelfde deden ze 20 en 90 minuten nadat de films waren afgelopen.

Zijn vrouwen huilebalken?

Vrouwen huilen vaker dan mannen, zo suggereert onderzoek. Ook duren hun huilbuien langer. Dat is deels te wijten aan het vrouwelijke hormoon prolactine dat huilen stimuleert.

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die niet hadden gehuild zich direct na de film net zo voelden als voor de film. De stemming van de mensen die het niet droog hielden, was echter sterk verslechterd. Maar zo’n twintig minuten nadat de films waren afgelopen, voelden de mensen die gehuild hadden zich weer net zo goed als voordat de film startte. En zo’n 90 minuten nadat de films waren afgelopen, waren de mensen die gehuild hadden zelfs beter gehumeurd dan voordat de films begonnen waren.

Wetenschappers proberen al een tijdje te achterhalen wat nu de functie van huilen is. Sommigen denken dat het een roep om steun of troost is, terwijl anderen denken dat huilen vooral opluchting biedt. Onderzoeken naar dat laatste zijn tot op heden echter niet eenduidig. Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen zich na een huilbui beter voelen, terwijl andere studies weer suggereren dat mensen zich na een huilbui juist slechter voelen. Dit onderzoek kan die tegenstrijdige resultaten verklaren. Mensen voelen zich na een huilbui inderdaad beter, maar dat vraagt wel om een beetje geduld. “De stemming heeft wat tijd nodig om te herstellen en boven het niveau van voor de huilbui uit te stijgen,” stelt onderzoeker Asmir Gračanin.

Bronmateriaal

"Crying has its perks" - Springer (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd