Op een zekere leeftijd piept en kraakt het bewegingsapparaat wat teveel om nog wekelijks door het park te rennen. Veel ouderen schakelen dan ook met succes over op wandelen of golfen. Maar wat is beter?
Een Finse studie zette de gezondheidsvoordelen van beide activiteiten op een rij. Het gaat bij deze sporten om aerobe training, omdat het aantal hartslagen per minuut onder de tachtig procent van de maximale hartslag blijft. Op deze manier wordt het duurvermogen getraind, gaat de bloeddruk omlaag en verbeteren een aantal bloedwaarden. Boven de anaerobe drempel verzuren de spieren vanwege melkzuurophoping. Intensieve anaerobe training traint dan ook de explosiviteit in plaats van het duurvermogen.
Gezondheidsvoordelen
Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van aerobe training bij mens en dier. Deze vorm van lichaamsbeweging helpt hart- en vaatziekten voorkomen, verlaagt (te) hoge bloeddruk, verkleint de kans op het ontstaan van diabetes type 2 en dyslipidemie (een gevaarlijk verhoogd vetpercentage in het bloed, dat onder andere een hoog cholesterolgehalte, aderverkalking en uiteindelijk zware hartproblemen kan veroorzaken).
Beweging voor ouderen
De meeste studies richtten zich echter niet op senioren, maar op een jongere doelgroep, en vaak is de trainingsduur met 30 à 60 minuten vrij kort terwijl de intensiteit gemiddeld tot hoog is. Er is minder bekend over de impact van lichte tot matig intensieve lichaamsbeweging bij oudere mensen en dus besloten de Finse onderzoekers 25 gezonde 65-plussers te volgen, die de golfsport beoefenen. Ze wilden de directe effecten van drie verschillende aerobe oefeningen – een ronde van 18 holes golfen, 6 kilometer nordic walking en een normale wandeling van 6 kilometer – weten. Het team vergeleek de intensiteit, de duur van de activiteit en het energieverbruik. De deelnemers werden aan allerlei lichamelijke tests onderworpen en hun bloed werd op verschillende momenten afgenomen en gecontroleerd op biomarkers.
Lekker buiten
Alle drie de sporten zijn populair bij senioren. De kans op blessures is klein en het zijn stuk voor stuk veilige buitenactiviteiten, die voor veel oudere mensen toegankelijk zijn, al is de golfsport natuurlijk niet voor iedereen weggelegd vanwege de hoge kosten en de afstand tot de golfbaan.
Om het effect van de aerobe oefeningen te vergelijken, nam het team het glucose- en bloedlipidenprofiel af via vingerpriktests en werd de bloeddruk van de proefpersonen gemeten. Ze droegen tijdens het sporten een fitnessmeter om trainingsafstand, duur, tempo, energieverbruik en stappen op te slaan, en een ECG-sensor op de borst om de hartslag op te meten.
Lagere bloeddruk
De resultaten waren duidelijk: alle drie soorten aerobe oefeningen zorgden voor verbetering van de cardiovasculaire gezondheid, ook al waren er grote verschillen in duur en intensiteit. Een golfronde duurt veel langer dan 6 kilometer nordic walking, en de hartslag ligt duidelijk lager. Wandelen en nordic walking leidden allebei tot een significante verlaging van de zogenaamde bovendruk (systolische bloeddruk). Dit is de druk wanneer het hart zich samenknijpt. Dit leidde bij de proefpersonen vervolgens tot een verlaging van de onderdruk (diastolische bloeddruk), oftewel de druk wanneer het hart zich ontspant. Een lagere bloeddruk verkleint de kans op slijtage en aandoeningen aan het hart en vaatstelsel.
Langer golfen
Hoewel golf minder intensief is dan Nordic walking en gewoon wandelen, lijken de langere duur en het hogere energieverbruik een positiever effect te hebben op het lipidenprofiel, waaronder cholesterol, en de bloedsuikerspiegel”, aldus de onderzoekers.
“De geteste aerobe oefeningen, die specifiek zijn afgestemd op de leeftijd van de deelnemers, zijn ideaal voor gezonde 65-plussers om hun algehele gezondheid te verbeteren”, klinkt het tot besluit. “We bevelen deze activiteiten dan ook van harte aan om hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook zijn ze geschikt als onderdeel van de behandeling van mensen die al aan hart- en vaatziekten lijden.”