Als gevaar dreigt volgen we de mannelijke dominante leider

een mannen- en een vrouwengezicht

Nieuw onderzoek van de VU Amsterdam wijst erop dat mensen wanneer gevaar dreigt een dominante en mannelijke leider volgen. Wanneer mensen zich veilig voelen, volgen ze zowel mannelijke als vrouwelijke leiders.

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van oogbewegingen. Het volgen van oogbewegingen is evolutionair gezien namelijk één van de oudste uitingen van leiderschap. Dat blijkt wel uit het feit dat baby’s van drie maanden oud bijvoorbeeld al de oogbewegingen van hun ouders volgen.

WIST U DAT…

…mensen maar twee minuten nodig hebben om een echte leider te herkennen?

De onderzoekers lieten proefpersonen eerst foto’s van gevaarlijke en ongevaarlijke situaties zien. Daarna keken ze of de proefpersonen de oogbewegingen van mannen of vrouwen volgden. Wanneer de proefpersonen aan ongevaarlijke situaties waren blootgesteld, volgden ze zowel de oogbewegingen van mannen als vrouwen. Waren ze aan gevaarlijke situaties blootgesteld, dan volgden ze alleen de oogbewegingen van mannen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

“Of mensen de oogbewegingen van mannen of vrouwen volgen, hangt dus af van de context waarin mensen de oogbewegingen waarnemen,” concludeert onderzoeker Mark van Vugt. “Blijkbaar zijn mensen in tijden van gevaar geneigd om de oogbewegingen van mensen met een mannelijk en dominant uiterlijk te volgen. Waarschijnlijk kiezen mensen ervoor om bij dreiging dominante leiders te volgen, omdat zij het gevoel geven de veiligheid te beter te kunnen waarborgen.”

Bronmateriaal

"In tijden van gevaar volgen mensen de dominante leider" - VU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door VU Amsterdam.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd