Alligator blijkt een altijd stijve, verstopte penis te hebben

  alligator

  Een wetenschapper heeft ontdekt dat de penis van de alligator continu hard is. De vorm en stijfheid verandert niet. Het enige wat de alligator wanneer deze wil paren, moet doen, is zijn penis tevoorschijn halen.

  Onderzoeker Diane Kelly van de universiteit van Massachusetts bestudeerde drie dode volwassen mannelijke alligatoren en één dode jongvolwassen alligator van de soort Alligator mississippiensis. De volwassen mannetjes waren allen langer dan twee meter en het jongvolwassen mannetje was 1.64 meter lang. Hun omvang wijst erop dat alle mannetjes ‘rijp’ waren en voor hun dood dus in staat waren om zichzelf voort te planten. Kelly richtte zich op de geslachtsdelen van de alligator en ontdekte al snel dat deze bijzonder zijn.

  Bloedvaten
  “Hoewel de penis van A. mississippiensis een systeem van bloedvaten bevat dat het weefsel van de sulcus spermaticus (een groef op het oppervlak van de penis waardoor het sperma naar het lichaam van het vrouwtje wordt overgebracht, red.) en de eikel kan opblazen, bevat het ook een dicht driedimensionaal netwerk van collageenvezels in de ruimte en wand van de vaten en dat voorkomt dat de lengte of diameter van de penisschacht significant kan veranderen, schrijft Kelly in het blad The Anatomical Record. Kort gezegd maakt het collageen de penis te stijf om nog eens opgeblazen te kunnen worden.

  De penis van de alligator, met de penisschacht (shaft) en de eikel (glans). Afbeelding: The Anatomical Record - DOI: 10.1002/ar.22644.
  De penis van de alligator, met de penisschacht (shaft) en de eikel (glans). Afbeelding: The Anatomical Record – DOI: 10.1002/ar.22644.

  Vaste vorm
  “In tegenstelling tot andere amniota (een groep dieren die voortkomt uit de amfibieën, hieronder vallen de zoogdieren en reptielen, red.) kunnen alligators hun penisschacht niet opblazen,” zo schrijft Kelly. “Niet met bloed, noch met vloeistof uit klieren. In plaats daarvan heeft hun penis een vaste vorm.”

  Spieren
  Deze ontdekking riep vragen op, zo stelt Kelly. “Omdat de penisschacht van de alligator niet wordt opgeblazen, zijn acties van de spieren nodig om het uit de cloaca (een opening in het lichaam, red.) te halen.” Kelly experimenteerde met de spieren rondom de penis en ontdekte al snel een setje spieren dat ervoor zorgde dat de penis naar buiten schoot. Zodra een tweede set spieren relaxte, schoot de penis weer naar binnen.

  Kelly is voornemens haar onderzoek voort te zetten om nog meer te weten te komen over de penis van de alligator en in een later stadium wellicht ook over de penis van de krokodil.

  Bronmateriaal

  "Penile Anatomy and Hypotheses of Erectile Function in the American Alligator (Alligator mississippiensis): Muscular Eversion and Elastic Retraction" - The Anatomical Record
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door U.S. Fish and Wildlife Service.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd