Dit zijn de allerlaatste foto’s van Cassini [update]

Vandaag eindigt de Cassini-missie. Het ruimtevaartuig verbrandt net na het middaguur in de atmosfeer van de ringenplaneet. De allerlaatste foto’s kun je hier zien.

Naar verwachting gaat het contact om 12.31 uur verloren. De laatste kreet van de ruimtesonde zal zo’n 83 minuten later op aarde arriveren. “Het laatste signaal van de sonde is als een echo,” legt projectmanager Earl Maize uit. “Het zal bijna anderhalf uur nadat Cassini al weg is door het zonnestelsel galmen. Hoewel we weten dat het lot van Cassini dan al beslist is, is de missie hier op aarde nog niet over zolang we nog een signaal van Cassini ontvangen.” Gisteren schreef Caroline een uitgebreid artikel over de laatste dag van Cassini.

Cassini duikt met een snelheid van 113.000 kilometer per uur in de atmosfeer van Saturnus. Dertig seconden nadat Cassini het contact met de aarde verbreekt, spat de sonde – door de enorme wrijving die deze in de atmosfeer ondervindt – uiteen. Kort daarna verbrandt het ruimtevaartuig en is er dus helemaal niets meer over.

Vandaag ontvangen wetenschappers nog veel foto’s van Cassini. Wij plaatsen hieronder de mooiste beelden. Dit artikel wordt in de loop van de dag verder uitgebreid. Je kunt ook de site van NASA bezoeken en de laatste vrijgegeven beelden bekijken.

De maan Enceladus in beeld. Deze foto is 13 september gemaakt en gisteren gearriveerd.
Een ruwe foto van Titan. Woensdagmiddag gemaakt en deze kwam gisteravond binnen op aarde.
Foto van de ringen van Saturnus. Dit is een onbewerkte foto, die gistermiddag is gemaakt. Vanochtend om 5:26 uur kwam de foto binnen bij het Cassini-team.
Foto van de ringen van Saturnus. Vanochtend gedownload om 8:06 uur Nederlandse tijd. Deze foto is gisteravond door Cassini gemaakt.
Nog eentje van de ringen.
Een foto van de atmosfeer van Saturnus. Ook deze foto is gisteravond gemaakt. Er is helaas niet veel te zien.
Dit is de allerlaatste foto die gemaakt is met de camera’s op de Cassini-ruimtesonde. We zien hier de nachtkant van de planeet. Het weerkaatste licht van de ringen is nog goed te zien. De foto is gemaakt op 14 september om 22:00 uur Nederlandse tijd. Op dat moment was Cassini 634.000 kilometer van Saturnus verwijderd.
Op deze foto is te zien waar Cassini is verbrand in de atmosfeer van Saturnus.
Wat heeft Cassini ons gebracht?
Dat zetten we eerder al voor je op een rijtje. Hier kun je bijvoorbeeld de hoogtepunten van de missie en de belangrijkste ontdekkingen die astronomen dankzij Cassini hebben gedaan, nalezen. En in dit artikel vind je de mooiste foto’s die Cassini heeft gemaakt.

Bronmateriaal

"Raw Images Cassini" - Cassini

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd