Allergie verkleint kans op kanker

Allergieën zijn heel vervelend, maar ook bijzonder nuttig. Zo lijkt het erop dat allergieën mensen beschermen tegen verschillende aandoeningen, waaronder kanker. Dat blijkt uit onderzoek. Volgens deskundigen stimuleren de allergische reacties het immuunsysteem.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een allergie voor bepaalde stoffen in de lucht een 40 procent kleinere kans op leukemie hebben. Ook de kans op hals-, huid-, long- en darmkanker is aanzienlijk kleiner. En vrouwen die astma hebben, hebben een 30 procent kleinere kans op eierstokkanker. Mensen met een allergie of hooikoorts hebben bovendien 58 procent minder kans op alvleesklierkanker.

Volgens de onderzoekers is er nog meer onderzoek nodig om precies te achterhalen hoe de allergische reacties zich ten opzichte van andere aandoeningen verhouden. “Maar de cijfers tonen aan dat allergie statistisch gezien een belangrijke beschermende factor is,” meent onderzoeker Zuber Mulla.

Vooralsnog wijst alles erop dat het immuunsysteem verantwoordelijk is voor die beschermende factor. “Allergieën activeren ons immuunsysteem,” vertelt expert Ronald Crystal. “Het is moeilijk te bewijzen en ik heb al wat scepticisme gehoord, maar het is een hypothese en de onderzoeken ondersteunen die.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd